| |
Utrecht, 18 augustus 2005
Nieuwe toekomst voor Utrechtse risicojongeren
Start pilot dagbestedingstraject Titan
Utrecht gaat risicojongeren, bijvoorbeeld jongeren die in contact zijn geweest met politie of justitie, weer een toekomstperspectief bieden. Na de zomer start de pilot Titan dat een dagbestedingstraject van een jaar biedt aan 50 jongeren, in de leeftijd van 17 tot 23 jaar. Een dagbestedingstraject helpt de jongeren met de stap naar werk of opleiding. De kans op het (verder) afglijden richting criminaliteit wordt hiermee verkleind. De gemeente Utrecht en de provincie Utrecht zetten zich samen in om jongerenoverlast aan te pakken en jeugdcriminaliteit te bestrijden.
Een dagbestedingstraject bestaat de eerste zes maanden uit groepswerkactiviteiten (zoals activiteiten in een hout- of metaalwerkplaats, in een keuken of op een zorgboerderij), training, begeleiding en vrijetijdsactiviteiten. Nadat deze eerste fase positief doorlopen is, stroomt een jongere door naar (vrijwilligers)werk of een opleiding. Gedurende deze periode van zes maanden worden de jongeren actief begeleid en blijven ze aanvullende trainingen volgen. Vervolgens krijgt de jongere een halfjaar nazorg, waarna de jongere weer zelfstandig kan deelnemen aan de maatschappij.
Aanleiding
Aanleiding voor de pilot is het ontbreken van goed aanbod voor veel van deze jongeren. Zij hebben geen aansluiting met werk en scholing en missen een goede vrije tijdsbesteding. Tegelijkertijd beschikt deze groep vaak wel over talenten en vaardigheden. Om iets aan deze situatie te veranderen zal maatwerk worden geboden: een dagbestedingstraject van een jaar dat aansluit bij de persoonlijke wensen en interesses van de jongeren.
Pilot
Titan start als pilot met een looptijd van twee jaar: na het eerste jaar zullen nogmaals 50 trajecten aangeboden worden. De coördinatie is in handen van het Edese bedrijf Actium, dat ook een deel van de activiteiten in eigen beheer zal uitvoeren. Voor het overige deel van de activiteiten worden samenwerkingsverbanden opgezet. De pilot kost E 750.000 per jaar en wordt gefinancierd door de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht, aangevuld met een Europese D2 subsidie.
Noot voor de media, niet bestemd voor publicatie
Dit najaar zal de start van het project worden gemarkeerd met een officieel startmoment. Een datum daarvoor wordt nog bekend gemaakt.
Meer informatie: afdeling communicatie provincie Utrecht, Wilma Heideman, telefoon: 030 258 26 23,
e-mail: wilma.heideman@provincie-utrecht.nl
Dit is een gezamenlijk persbericht van gemeente Utrecht, provincie Utrecht en Actium
---
---- --