Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 18 augustus 2005

TLN-conjunctuurbericht 2e kwartaal 2005: Geen vertrouwen, ondanks goed kwartaal

Transport en Logistiek Nederland (TLN) stelt vast dat in het tweede kwartaal van 2005 het vertouwen van transportondernemers daalde ondanks het behalen van goede resultaten. De oorzaak hiervoor is de marginale winst, de torenhoge dieselprijs en toenemende concurrentie van bedrijven uit de nieuwe EU-lidstaten.

In veel opzichten vertoonde het tweede kwartaal positieve impulsen. Méér bedrijvigheid in het nationale én internationale vervoer leidde tot de hoogste omzetten sinds begin 2000. Toch is er sprake van magere winstresultaten doordat de kostprijs naar een hoogtepunt is gestegen. Als oorzaak hiervoor noemen de ondernemers de torenhoge dieselprijs, stijgende personeelskosten en kosten voor reparatie en onderhoud en de Duitse Maut. Het vertrouwen in de toekomst is bij de transportondernemers ver te zoeken. De aanleiding hiervoor is de negatieve stemming bij de opdrachtgevers in de industrie en de verwachte verminderde productie.

Het TLN-conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die TLN sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitkomsten geven een beeld van de stemming in de branche over het tweede kwartaal van 2005. TLN hanteert daarbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.

Bijlage: conjunctuurbericht 2e kwartaal 2005

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115