Ingezonden persbericht


Persbericht

Proef met motorambulance in Kennemerland

Sinds kort rijdt er een motorambulance in de regio Kennemerland. De aanleiding hiervoor is dat enkele gebieden in deze regio moeilijk bereikbaar zijn en daarom niet altijd binnen de wettelijk gestelde tijd bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld in de duingebieden of tijdens verkeersdrukte naar de kuststreek. Positieve ervaringen in Den Haag en Utrecht laten zien dat de motorambulance een effectief middel is om de rittijdoverschrijdingen terug te dringen. De proef met de motorambulance duurt tot eind december 2005. Initiatiefnemers van dit project zijn de Ambulance Hulpverlening Haarlem en de Ambulance Dienst Kennemerland. Samen met de meldkamer ambulancezorg vormen zij de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Kennemerland i.o.

Het project

In juli dit jaar is de beslissing genomen om een proef uit te voeren met de motorambulance. Een projectgroep is opgericht die in korte tijd het project motorambulance van de grond heeft gekregen. Zo zijn er voor het motorambulance project nieuwe inzetcriteria en procedures ontwikkeld voor de meldkamercentralist en de motorambulance verpleegkundige. Hierbij staat de eerste medische hulpverlening van een slachtoffer centraal. Zeker in situaties waarbij 'elke seconde telt' kan de snelheid van de geboden hulp door de motorambulance verpleegkundige cruciaal zijn. In de regio Kennemerland zijn momenteel 7 verpleegkundigen bevoegd om met de motorambulance 'uit te rukken'. Zo hebben de motorambulance verpleegkundigen een speciale medische opleiding gekregen en volgden zij een aanvullende rijopleiding.

Technische informatie
De motorambulance is een volledig uitgeruste BMW 850 RT. De motor beschikt grotendeels over dezelfde apparatuur als een 'gewone' ambulance. Zo maakt hartbewakingsapparatuur deel uit van de basisuitrusting. Daarnaast zijn de reguliere medicijnen en hulpmiddelen ook aanwezig.

Inzet

De motorambulance wordt als een 'gewone' ambulance ingezet. De motorambulance toont vooral zijn nut in spoedeisende situaties en er snel eerste hulp geboden moet worden. Een reguliere ambulance kan dan alsnog voor assistentie zorgen en eventueel vervoer naar een ziekenhuis voor zijn rekening nemen.

Haarlem, 18 augustus 2005

Mocht u meer informatie over dit persbericht willen hebben, dan kunt u contact opnemen met Guido Weidema, beleidsmedewerker en projectmanager motorambulance, tel: 023-5159735 of 06-13797378.


---- --