Productschap Margarine
18.08.2005
Toelichting hygiëne-eisen geïmporteerde levensmiddelen gepubliceerd
De Europese Commissie heeft een toelichting gepubliceerd op de eisen
voor import van levensmiddelen in de nieuwe Europese hygiëne- en
controlewetgeving.
Volgens deze wetgeving, die in werking treedt op 1 januari 2006,
gelden voor geïmporteerde levensmiddelen dezelfde of gelijkwaardige
hygiëne-eisen als voor in Europa geproduceerde levensmiddelen. Zo
moeten producenten van plantaardige levensmiddelen de veiligheid van
onder hen geproduceerde levensmiddelen bewaken en werken volgens
hygiëne-eisen in de bijlage van de nieuwe hygiëneverordening.
Industriële producenten zijn verplicht te werken volgens HACCP. Voor
alle levensmiddelenproducenten geldt een registratieplicht.
De controleverordening geeft de Europese Commissie de bevoegdheid om
aan derde landen informatie te vragen over hun sanitaire en
fytosanitaire regels, controleprocedures en procedures voor
risicobeoordeling. Landen die plantaardige producten willen
exporteren, hoeven niet goedgekeurd te worden voordat zij mogen
exporteren naar de EU. Ook hoeven zij geen controleplan over te leggen
aan de Commissie. Voor producenten en exporterende landen van
dierlijke of samengestelde producten gelden uitgebreidere eisen.
De gehele toelichting is beschikbaar bij MVO.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Marieke Leegwater,
leegwater@mvo.nl, tel 070 3195136.