Productschap Margarine


18.08.2005

Toelichting hygiëne-eisen geïmporteerde levensmiddelen gepubliceerd

De Europese Commissie heeft een toelichting gepubliceerd op de eisen voor import van levensmiddelen in de nieuwe Europese hygiëne- en controlewetgeving.

Volgens deze wetgeving, die in werking treedt op 1 januari 2006, gelden voor geïmporteerde levensmiddelen dezelfde of gelijkwaardige hygiëne-eisen als voor in Europa geproduceerde levensmiddelen. Zo moeten producenten van plantaardige levensmiddelen de veiligheid van onder hen geproduceerde levensmiddelen bewaken en werken volgens hygiëne-eisen in de bijlage van de nieuwe hygiëneverordening. Industriële producenten zijn verplicht te werken volgens HACCP. Voor alle levensmiddelenproducenten geldt een registratieplicht.

De controleverordening geeft de Europese Commissie de bevoegdheid om aan derde landen informatie te vragen over hun sanitaire en fytosanitaire regels, controleprocedures en procedures voor risicobeoordeling. Landen die plantaardige producten willen exporteren, hoeven niet goedgekeurd te worden voordat zij mogen exporteren naar de EU. Ook hoeven zij geen controleplan over te leggen aan de Commissie. Voor producenten en exporterende landen van dierlijke of samengestelde producten gelden uitgebreidere eisen.

De gehele toelichting is beschikbaar bij MVO.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marieke Leegwater, leegwater@mvo.nl, tel 070 3195136.