Verklaring Biologica vanwege aangekondigde ophokplicht
Biologica doet er alles aan om biologische kippen buiten te laten
Minister Veerman van LNV heeft een ophokplicht aangekondigd voor commercieel gehouden pluimvee. Voor hobbykiphouders geldt een vrijwillige ophokregeling. De situatie voor biologisch pluimvee is nog niet 100% duidelijk. Veerman heeft Biologica gevraagd om met maatregelen te komen die de welzijnsproblemen tijdens de ophokplicht moeten verzachten en laat nog wel de optie open voor een overkapte buitenuitloop.
Biologica ziet de voorgenomen ophokmaatregelen voor 5 miljoen kippen en eenden net als de Biologische Pluimveehouders Vereniging, Stichting Wakker Dier en de Dierenbescherming als disproportioneel. Volgens de Vogelbescherming is er geen vogeltrek van oost naar west. De virologen uit de deskundigheidscommissie van LNV geven in hun advies aan dat het niet uit te sluiten is dat met het vogelpestvirus besmette trekvogels Nederland aandoen. Dit omdat trekvogels vanuit andere (Noord-Zuid) trekroutes Europa aandoen elkaar zouden kunnen tegenkomen. Volgens de Vogelbescherming is de kans dat vogels met het hoogpathogene virus ook daadwerkelijk grote afstanden afleggen miniem omdat ze daar te ziek voor zijn. Iets wat viroloog Ab Osterhaus van de adviescommissie vanmorgen ook in Trouw toegeeft: 'Het is ook een theoretisch risico. Het is vermoedelijk klein, maar eigenlijk weten we het niet'. Hij geeft in datzelfde interview ook aan dat het 'Eigenlijk een financieel probleem is. We kunnen extra maatregelen nemen om een onbekend risico uit te sluiten.' Dat sluit ook aan bij de woorden van Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders dat een nieuwe crisis het einde betekent van de pluimvee-industrie. Maar de beoogde maatregelen bedreigen de biologische pluimveehouderij terwijl we juist naar een duurzame en diervriendelijke landbouw toe moeten. Biologica pleit er daarom ook met de Dierenbescherming voor dat de pluimvee-industrie de biologische sector compenseert voor de te nemen maatregelen.
Ambtenaren van LNV pleiten in Brussel voor erkenning van een veterinaire noodzaak. Nederland heeft een zeer intensieve pluimveesector. Er worden per dag naar schatting 2 miljoen kuikens levend vervoerd. De enorme aantallen dieren dicht op elkaar, de grootscheepse transporten, het reisverkeer van mensen naar besmette gebieden vormen de echte risico's voor een uitbraak. Grootscheepse toepassing van antibiotica en virusremmers in de intensieve kippenhouderij vormen een groot risico voor de menselijke gezondheid. Niet buitenlopende kippen vormen dat gevaar, maar de kippen uit de intensieve veehouderij. Dagelijks komen duizenden mensen aan op Schiphol uit besmettingshaarden zonder dat ze op die besmetting gecontroleerd worden.
Biologica ziet de ophokplicht vooral als een tegemoetkoming aan de pluimveesector en de politieke druk. Wij vinden echter met de Biologische Pluimveehouders Vereniging, de Dierenbescherming en Wakker Dier dat deze maatregel meer bijdraagt aan 'het gevoel stevig op te treden' dan aan het verminderen van het grote risico dat verbonden is aan de enorme kippenconcentraties in Nederland en de wereldwijde transporten met dieren.
Waarschijnlijk komt er vandaag of morgen uitsluitsel of Bussel de veterinaire noodzaak erkend. Zo ja, dan kunnen de biologische eieren ondanks de ophokplicht als biologisch worden verhandeld. Het is echter de vraag of dat voor de klant ook op termijn als geloofwaardig wordt gezien. Nu wordt al gesproken over een ophokplicht tot het volgende jaar. Als Brussel negatief beschikt dan hebben we weliswaar Europa aan onze zijde, maar is de kans groot dat Minister Veerman zijn plannen doorzet en kan de biologische pluimveesector de eieren hoogstwaarschijnlijk niet onder het EKO-keurmerk verhandelen. Export naar Duitsland wordt dan vrijwel zeker onmogelijk. Dat betekent bij een langdurige ophokperiode het einde van een groot deel van de ruim 90 biologische pluimveehouderijen.
Biologica zet nu enerzijds in op een alternatief om de kippen weliswaar beperkte en overdekte uitloop te bieden. (dit zal niet voldoen aan de ruime EU-uitloopeisen voor biologisch). Dit is noodzakelijk vanwege het dierenwelzijn. Kippen met (niet gekapte) snavels die gewend zijn buiten te lopen, gaan al gauw verenpikken als ze langdurig worden opgesloten. Gekeken wordt of er dan nog wel mogelijkheden zijn om de eieren in Nederland als biologisch te verkopen. Anderzijds willen de publieksdiscussie over de intensieve bio-industrie met behulp van organisaties als Dierenbescherming en Wakker Dier intensiveren. Adopteer een Kip ontstond twee jaar gelden met als aanleiding de vogelpest. Inmiddels hebben ruim 40.000 mensen aan deze actie meegedaan door een kip te adopteren. Biologica zal de adoptieacties voortzetten zodat het publiek een daad kan stellen. Om te laten zien dat we zo niet met dieren om willen en kunnen gaan. Ook pleit Biologica voor intensieve monitoring in de foerageergebieden waar de besmette vogels elkaar volgens de theorie zouden kunnen besmetten. Dit om te zorgen dat de ophokplicht zo kort mogelijk duurt. Ondertussen moet het monitoringssysteem worden geĂŻntensiveerd waarmee met bloedafnames gekeken kan worden of het virus aanwezig is.
Vanzelfsprekend wil Biologica geen risico's nemen als het gaat om de menselijke gezondheid. We vinden wel dat maatregelen proportioneel dienen te zijn, en dat dit gevolgen moet hebben voor de inrichting van onze pluimvee-industrie. Er mag niet net als na de MKZ en de vorige vogelpestcrisis worden volstaan met een commissie die gaat zeggen dat het duurzamer moet en kan waarna vervolgens de hokken weer worden gevuld. Nederland is te klein voor tientallen miljoenen kippen, maar groot genoeg voor een duurzame biologische pluimveehouderij.
Bert van Ruitenbeek, directeur Biologica, 17 augustus 2005.
Biologica is de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Meer info: