Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 239

datum: 16 augustus 2005

Hotspots veiliger door meer toezicht

Stadstoezicht Amersfoort heeft in het eerste half jaar van 2005 ruim 4700 uur besteed aan toezicht op de hotspots Noordewierweg, Neptunusplein, Schothorst Noord en de Binnenstad. Speciale aandacht in de binnenstad ging uit naar de Keerkring en de Stovestraat.

In totaal hebben de Amersfoortse toezichthouders van januari tot en met juni 2005 ruim 6200 uur gesurveilleerd. Veruit de meeste uren besteedt Stadstoezicht aan de hotspots. Dit is ook de uitdrukkelijke wens van het Amersfoortse College van Burgmeester en Wethouders. Daarnaast is Stadstoezicht ook actief bij evenementen zoals Torenpop, Proef Amersfoort en Koninginnedag.

Uitbreiding taken

De toezichthouders signaleren en spreken mensen aan op hun gedrag. De taak van toezichthouders is op dit moment om zaken te signaleren en te waarschuwen. In de tweede helft van 2005 zullen 7 van de 14 toezichthouders worden opgeleid tot BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar). Dat betekent dat de stadtoezichthouders vanaf volgend jaar ook bekeuringen gaan uitdelen op 'kleine ergernissen' zoals wildplassen en te vroeg aanbieden van huisvuil. Het verrichten van aanhoudingen is in principe een taak van de politie. Hoewel het niet tot hun hooftaak behoort hebben de toezichthouders dit jaar al 47 mensen staande gehouden en aan de politie overgedragen.

Veiligheidsbedrijf
Het College van Burgemeester en Wethouders besloot eind 2004 dat Stadstoezicht een 'veiligheidsbedrijf' moest worden. Het is de bedoeling dat de toezichthouders meer invloed krijgen op zowel de veiligheid en leefbaarheid als het veiligheidsgevoel in de stad.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.


---- --