Ingezonden persbericht


==PERSBERICHT JONGE FORTUYNISTEN==

JONGE FORTUYNISTEN STARTEN PETITIE TEGEN HOGE ACCIJNZEN

Den Haag, 17 augustus 2005

Zoals aangekondigd in een persbericht van 22 juni j.l. zullen de Jonge Fortuynisten (officiële jongerenbeweging van de Lijst Pim Fortuyn) de komende tijd actie gaan voeren tegen de hoge accijnzen in Nederland. Die zorgen voor ongekend hoge kosten voor de Nederlandse consument. Het kabinet zou nu enkel een verhoging van de accijnzen op benzine willen uitstellen tot volgend jaar. Naar onze mening is dit een sigaar uit eigen doos voor de consument en helpt het niets tegen de absurd hoge prijzen. Van een accijnsverlaging wil het kabinet nog niets weten.

Daarom komen de Jonge Fortuynisten nu met deze actie. De komende tijd zullen zij ansichtkaarten uitdelen met daarop een cartoon (zie bijlage 1) van de bekende cartoonist Gregorius Nekschot (o.a. bekend van de website van Theo van Gogh, tekeningen te zien op www.gregoriusnekschot.nl) met op de achterzijde de oproep om een petitie (zie bijlage 2) tegen de hoge accijnzen te tekenen op www.jongefortuynisten.nl Deze petitie zullen de Jonge Fortuynisten aanbieden aan het kabinet, om zo te laten merken dat veel Nederlandse burgers de hoge accijnzen beu zijn.

Daarnaast zullen de Jonge Fortuynisten fraaie aanstekers/flessenopeners uitdelen om de aandacht te vestigen op de hoge accijnzen op alcohol en tabak.

Namens het bestuur van de Jonge Fortuynisten,

Alexander van Hattem
Voorzitter a.i.

Dit persbericht bevat twee bijlagen:


- Cartoon Gregorius Nekschot


- Tekst petitie


---- --
PETITIE TEGEN ACCIJNZEN

Aanleiding:

De Jonge Fortuynisten (JF, officiële jongerenbeweging van de Lijst Pim Fortuyn) houden een petitie tegen de hoge accijnzen in Nederland naar aanleiding van de verhoging van alcohol- en tabaksaccijnzen door de overheid en de recordhoogte van de brandstofprijzen op dit moment. De benzine is nu nergens ter wereld zo duur als in Nederland.

Waarom?

Hoge accijnzen hebben een negatief effect op het vrij besteedbaar inkomen, wat ongunstig is voor de economie en het vormt een ongewenste verstoring van de vrije marktwerking. In de praktijk betekent dit dat consumenten minder kunnen uitgeven aan andere producten, om een voorbeeld te geven: minima die moeten bezuinigen bij de groenteboer omdat de sigaretten door accijns duurder zijn geworden. Verder ontstaat er massale import van dergelijke producten vanuit het buitenland: in Turkije worden massaal goedkope sloffen sigaretten ingekocht en er worden speciale busreizen naar Luxemburg georganiseerd om daar goedkope sloffen sigaretten in te kopen. De Nederlandse ondernemers worden hiervan uiteindelijk de dupe, zij kunnen door de hoge accijnsheffingen nooit concurreren tegen deze import, wat de doodsteek kan betekenen voor bijvoorbeeld de kleinere sigarenzaakjes. De horecabezoeker betaalt ondertussen steeds meer voor een pilsje of een andere alcoholische versnapering. Nadat door de invoering van de euro de prijzen in met name de horeca verhoudingsgewijs al explosief zijn gestegen, doet de overheid hier nog een schepje bovenop door steeds de alcoholaccijnzen te verhogen. Alcoholmisbruik wordt hierdoor echter nauwelijks effectief bestreden: jongeren gaan thuis 'goedkoop' indrinken en op het platteland schieten illegale kroegen in oude boerenschuren als paddestoelen uit de grond. Wederom is de eerlijke ondernemer de dupe, de plaatselijke dorpscafés worden zodoende immers het hardst getroffen door de gevolgen van de accijnsverhogingen op alcohol. Ook de hoge accijnzen op benzine treffen niet alleen de consumenten hard in hun portemonnee, ook de tankstationhouders in met name de grensstreek hebben al jarenlang te lijden onder de te hoge brandstofaccijnzen. Veel Nederlandse automobilisten gaan net over de grens in België of Duitsland tanken omdat daar, door lagere accijnsheffingen, de benzine fors goedkoper is dan in Nederland. Het is dan ook buitengewoon merkwaardig dat terwijl de grenzen open zijn en men overal met de euro kan betalen, maar dat ondertussen de accijnzen tussen lidstaten zoveel verschillen. Daarnaast besteedt de Nederlandse overheid de accijnsopbrengsten nauwelijks effectief aan doelen die met de belaste producten samenhangen. De accijnsopbrengsten op alcohol en tabak worden niet volledig ingezet ten bate van de volksgezondheid en van de accijnsopbrengsten op benzine gaat slechts een klein deel naar uitgaven ten bate van het verkeer.

Doelstellingen en maatregelen:

De Jonge Fortuynisten stellen zich ten doel om de politici in Den Haag te overtuigen dat de accijnzen verlaagd moeten worden. De hoge accijnzen dragen in de huidige situatie nauwelijks bij aan verbetering van het verkeer of de volksgezondheid en dienen vooral om overheidstekorten op te vullen. Voor de JF staan de belangen van de consumenten, die de afgelopen jaren al bedrogen zijn door de invoering van de euro, en van ondernemers, die de motor vormen van onze economie, hoger in het vaandel dan het zogenaamde overheidstekort van minister Zalm. Dit tekort kan immers ook worden gedicht door bijvoorbeeld de Nederlandse afdrachten aan de Europese Unie te verminderen. Daarom pleiten de Jonge Fortuynisten er voor om de accijnzen op alcohol en tabak zodanig te verlagen dat de prijzen van deze producten primair door de markt bepaald worden en niet door de overheid. Wat betreft de brandstofaccijnzen pleiten de Jonge Fortuynisten ervoor om het "kwartje van Kok" terug te geven aan de pomp. Deze accijnsverhoging werd in 1991 door toenmalig minister van financiën Wim Kok gepresenteerd als een tijdelijke maatregel om het overheidstekort te dichten. Tot op de dag van vandaag echter maakt deze accijnsverhoging nog steeds deel uit van de brandstofprijs. Hierover publiceerden de Jonge Fortuynisten onlangs het volgende persbericht:

Jonge Fortuynisten: "Geef nú het kwartje van Kok terug!"

Den Haag, 22 juni 2005

De Jonge Fortuynisten (officiële jongerenbeweging van de Lijst Pim Fortuyn) willen paal en perk stellen aan de brandstofprijzen die op dit moment tot een recordhoogte zijn gestegen. Uit berekeningen van consumentenorganisaties blijkt dat automobilisten op jaarbasis gemiddeld 250 euro extra kwijt zullen zijn, wat ongunstig is voor het besteedbaar inkomen van de Nederlandse consumenten en daarmee de Nederlandse economie.

De Jonge Fortuynisten zijn daarom van mening dat het kabinet hier een adequate maatregel tegen kan nemen, namelijk de extra accijnzen op brandstoffen afschaffen. In de praktijk zal dit betekenen dat het beruchte "kwartje van Kok" aan de pomp teruggegeven zal moeten worden. Hiermee kan een oude belofte aan de kiezer, destijds aan de orde gesteld door Pim Fortuyn, eindelijk worden ingelost. Het is dan ook van groot belang dat de brandstofaccijnzen, op dit moment 68 eurocent op een liter eurobenzine (exclusief BTW) daadwerkelijk worden verlaagd en dat het "kwartje van Kok" niet door middel van een vage constructie indirect wordt teruggegeven.

De financiering van deze accijnsverlaging hoeft voor het kabinet geen enkel probleem te zijn. Sinds de invoering van het "kwartje van Kok" in 1991 zijn de inkomsten hiervan groot geweest. Daarnaast kan dit betaald worden uit de extra opbrengsten uit de aardgaswinning. Aangezien de aardgasprijs aan de olieprijs gekoppeld is, ligt nu ook de aardgasprijs extra hoog, wat voor de Nederlandse overheid extra inkomsten oplevert. Deze inkomsten kunnen aangewend worden om de teruggave van het "kwartje van Kok" te bewerkstelligen.

Komende maanden zullen de Jonge Fortuynisten actie gaan voeren tegen de hoge accijnzen in Nederland. Naast de brandstofaccijnzen zullen met name de sterk gestegen alcohol- en tabaksaccijnzen mikpunt van actie zijn.

De Jonge Fortuynisten dringen middels deze petitie dan ook aan bij het kabinet om maatregelen te nemen om de accijnzen te verlagen. Vooral nu minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft verkondigd de gasopbrengsten niet terug te willen geven aan de Nederlandse burgers, willen wij met deze petitie het kabinet overtuigen om toch eerdere beloftes van Zalm en Balkenende waar te maken en te zorgen voor een lastenverlichting voor de burgers in dit land. Naar onze mening is een verlaging van de accijnzen daartoe een effectief middel. Daarom roepen wij het kabinet mede namens de ondertekenaars op om nu maatregelen te nemen!


Organisatie en contact:

Alexander van Hattem
Voorzitter a.i. Jonge Fortuynisten

Jonge Fortuynisten
Zonweg 59
2516 AK Den Haag

www.jongefortuynisten.nl
hb@jongefortuynisten.nl

Secretariaat: 06-411 489 26

Persvoorlichting: 06-411 489 26


---- --