Ministerie van Defensie


---


---

RDM verplicht tot sloop duikboten

17-8-2005 16:58:00

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag besloten dat de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM Technology Holding BV) vóór 1 oktober moet beginnen met de sloop van twee van defensie gekochte onderzeeërs. De Nederlandse Staat had een kort geding aangespannen om het bedrijf tot de sloop van de oude onderzeeboten van de Zwaardvisklasse te dwingen. De rechtbank in Den Haag heeft de Staat in het gelijk gesteld en heeft aangeven dat de RDM vóór 1 oktober een begin moet maken met de sloop of dat de onderzeeboten uiterlijk op 1 november naar Nederland moeten zijn teruggebracht.

De onderzeeërs die al in 1995 werden verkocht aan de RDM zijn strategische goederen waarvoor een exportvergunning noodzakelijk is. RDM wilde de twee onderzeeërs aan Maleisië verkopen, maar dat land zag uiteindelijk af van de deal. Aangezien verkoop niet is gelukt, zal tot sloop moeten worden overgegaan.

De twee onderzeeboten liggen al sinds 2000 afgemeerd in Maleisië en het Ministerie van Defensie is bang dat de werf in Lumut haar vordering voor onderhoud en liggeld via de rechter zal verhalen door verkoop van de ex.Hr.Ms. Tijgerhaai en de ex.Hr.Ms Zwaardvis. De Staat wil echter voorkomen dat de onderzeeboten of onderdelen zoals bijvoorbeeld torpedobuizen of radar in onbevoegde handen komen. Daarom moeten de schepen volgens een vooraf goedgekeurd sloopplan worden ontmanteld. De rechter heeft nu bepaald dat de onderzeeërs volgens de voorschriften van de Koninklijke Marine moeten worden ontmanteld en gesloopt. Blijft het bedrijf in gebreke dan kost dat RDM 100.000 euro per dag tot een maximum van 25 miljoen euro.