Waterschap Roer & Overmaas


17-08-2005

Persinformatie: zwemwater Maasplassen voor een deel weer veilig

Na controle door de Limburgse waterschappen, Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei, zijn twee Maasplassen in Roermond (Dagstrand Oolderplas en Dagstrand Camping De Weerd) weer vrij van blauwalgen gebleken. Het water van deze plassen is nu weer veilig voor recreatief gebruik. Voor twee andere Maasplassen bij Roermond (de dagstranden bij de campings Hermans, van Ass, Barten en Niessen (Douvesbeemd) en Waterrecreatie Hatenboer) blijven de waarschuwingen nog van kracht.

Eind juli was de cyanobacterie (blauwalgen) gesignaleerd in de bovengenoemde Maasplassen. In het belang van de gezondheid en veiligheid van recreanten zijn toen aan de zwemstranden waarschuwingsborden geplaatst. Deze borden zijn inmiddels weer verwijderd.

Blauwalgen of blauwwieren zijn herkenbaar aan een groene tot blauwe kleur, waardoor het net lijkt of er verf in het water of op de oever ligt. Zolang recreanten er niet doorheen zwemmen, hoeven ze er geen last van te krijgen.

Sommige soorten blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Dit kan bij mensen die hiermee in aanraking komen leiden tot oog- en huidirritaties, of maag en darmklachten. Ook huisdieren kunnen last krijgen als ze dit zwemwater drinken of er in zwemmen.

Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn blauwalgen eigenlijk bacteriën. Sommige soorten kunnen aan het eind van de zomer aan de oppervlakte komen en een drijflaag vormen. Deze laag verdwijnt na verloop van tijd vanzelf weer.

Waterschap Roer en Overmaas en Waterschap Peel en Maasvallei beheren het oppervlaktewater in Limburg en voeren bij de officiële zwemgelegenheden in de periode van mei tot september geregeld controles uit op hygiëne en veiligheid.

Zwemwaterinformatie is ook te vinden via NOS Teletekst (pag. 725) en via de websites van de waterschappen: www.overmaas.nl, www.wpm.nl en www.wbl.nl

Waar kun je veilig zwemmen in Zuid- en Midden-Limburg ? Met deze zwemtips en en overzicht van de goedgekeurde, door het waterschap gecontroleerde zwemwaterplassen wordt het een spetterende zomer!

In Zuid- en Midden-Limburg zijn 17 officieel aangewezen open zwemwaterplassen. De bekendste zijn de Hatenboer in Roermond en Oost Maarland in Eijsden.
Allemaal zijn ze herkenbaar aan een groot informatiebord. De natuurplassen worden onderzocht op veiligheid van de zwemplaats en de aanwezigheid van bacteriën. Gedurende de zomermaanden, van mei tot oktober, wordt het water van de plassen zelfs elke week bacteriologisch onderzocht.In de plassen die in het onderstaande kader zijn aangegeven, is zwemmen toegestaan. In de Maas, kanalen en beken, zogenaamd stromend oppervlaktewater is dit niet toegestaan! U wist dit natuurlijk al. Maar de verleiding om erin te duiken is natuurlijk groot als het zonnetje schijnt. Dat zwemmen in stromend water niet is toegestaan heeft te maken met uw eigen veiligheid en gezondheid. Zo kan de scheepvaart in de Maas voor gevaarlijke stroming zorgen en er kunnen obstakels op de bodem liggen. Ook kan er, na een flinke regenbui, vanuit het riool ontlasting in de Maas terechtkomen. Gelukkig is dit laatste steeds minder aan de orde. De ontlasting (bevat colibacteriën) kan gezondheidsklachten veroorzaken, vandaar dat zwemmen in stromend water verboden is.

Blauwalgen
Blauwalgen en waterplanten kunnen zwemmers de nodige hinder bezorgen. Blauwalgen zweven als groene sliertjes of groen blauwe bolletjes in het water. Bij warm weer volgt er een enorme groei (blauwalgenbloei) en vormen zij een opvallend laagje op het water (drijflaag) dat vaak verschillende tinten groen heeft en soms helder blauw is. Blauwalgen ofwel Cyanobacteriën kunnen onder bepaalde omstandigheden giftige stoffen aan het water afgeven. Deze stoffen (Cyanotoxines) kunnen erg gevaarlijk zijn voor mensen en dieren die deze stoffen binnenkrijgen. Blauwalgen kunnen bovendien huidirritaties en maag- en darmstoornissen veroorzaken. Zwemmen wordt hier altijd ontraden. Heeft iemand toch gezwommen tussen de blauwalgen, dan is het raadzaam direct na het zwemmen te douchen.

Botulisme
Meldingen van dode vissen en watervogels moeten meteen worden doorgegeven aan het waterschap omdat mogelijk botulisme de doodsoorzaak is. Het draaiboek beschrijft wat botulisme is en hoe er gehandeld moet worden. Het draaiboek botulismebestrijding kunt u onderaan deze pagina downloaden.
Gezondheidsklachten
Bij gezondheidsklachten na het zwemmen is het verstandig altijd contact op te nemen met de GGD in uw regio. Voor behandeling ervan kunt u uw huisarts raadplegen. Komen er veel klachten over dezelfde zwemplas, dan zal uw waterschap extra onderzoek verrichten en indien nodig maatregelen nemen.
Actualiteit
Actuele informatie over zwemwater is verkrijgbaar via:
* NOS-Teletekstpagina 725.

* Ook via www.wbl.nl is informatie beschikbaar (waterkwaliteit).
* Of bel met het Waterschapsbedrijf Limburg van uw waterschap: 0475 394 160.

Zwemtips in het belang van uw gezondheid

* Geniet van de natuurlijke zwemplassen, herkenbaar aan een groot informatiebord.

* Zwem niet in stromend water, zoals de Maas en beken.
* Verlaat bij onweer het water.

* Zwem niet in water waar algen voorkomen.
* Pas op voor koude stromingen, vooral in diepe plassen.
* Blijf uit de buurt van zandzuigers en jachthavens.
* Zwem niet op plaatsen waar boten varen of liggen.
* Zwem niet op plaatsen met watervogels of waar kadavers drijven.
* Voorkom zwemmersjeuk door na het zwemmen te douchen.

Overzicht zwemgelegenheden In Zuid- en Midden-Limburg
* Vrijetijdspark Elfenmeer (Herkenbosch)

* Dagstrand de Weerd, Roermond (De Weerd)
* Waterrecreatie Hatenboer (Roermond)
Waarschuwing : Blauwalgen aanwezig !

* Marina Oolderhuuske (Roermond)

* Camping Hermans (Douvesbeemd) (Roermond) Waarschuwing : Blauwalgen aanwezig !

* Camping Barten (Douvesbeemd) (Roermond) Waarschuwing : Blauwalgen aanwezig !

* Camping Van Ass (Douvesbeemd) (Roermond) Waarschuwing : Blauwalgen aanwezig !

* Camping Niessen (Douvesbeemd) (Roermond) Waarschuwing : Blauwalgen aanwezig !

* Dagstrand De Kis Eiland (Stevensweert)

* Dagstrand de Kis (Stevensweert)

* Dagstrand de Kis Porta Isola (Stevensweert)
* Camping Dagstrand De Maasterp (Ohé en Laak)
* RCN Hommelheide (Susteren)

* Naturistenvereniging De Maasplassen (Maastricht)
* Recreatiepark Dagstrand Oost Maarland (Eysden)
* Naturistenvereniging Dagstrand (Oost Maarland)
* Camping De Oosterdriessen (Oost-Maarland)

Actuele zwemverboden Zuid- en Midden-Limburg 2005 In verband met onveilige situaties:

* Heerlen, Sigranohoeve

* Roermond, Gerelingsplas (plas Osen)

* De Geul van de grens bij Epen tot de spoorlijn Meerssen vanwege ontoereikende bacteriologische kwaliteit