Socialistische Partij

Van Velzen blij met Nederlandse erkenning '17 augustus'

15-08-2005 * SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij dat Nederland "politiek en moreel" de datum van 17 augustus 1945 erkent als de dag van de onafhankelijkheid van Indonesië. Zij heeft de regering eerder deze maand hiertoe opgeroepen in een open brief aan minister Bot van Buitenlandse Zaken.

Krista van Velzen Woordvoerder Gopie van de Nederlandse ambassade in Jakarta heeft maandag gezegd dat de aanwezigheid van minister Bot van Buitenlandse Zaken bij de viering van de 17e augustus in Jakarta een bewijs is van de erkenning.

Nederland vocht een bloedige strijd tegen de
onafhankelijkheidsbeweging, waarbij naar schatting 150.000 Indonesiërs werden omgebracht. Pas in 1949 erkende Nederland de onafhankelijkheid en lange tijd is in Nederlandse ogen 'de soevereiniteitsoverdracht' op 27 december 1949 het moment dat het land onafhankelijk werd. In Indonesische ogen was dat 17 augustus 1945, de dag dat de politieke leiders Soekarno en Hatta onafhankelijk verklaarden.

Van Velzen riep minister Bot op om 17 augustus 1945 te erkennen als onafhankelijkheidsdag en namens Nederlandse regering excuses te maken aan Indonesië voor de gewelddadige Nederlandse reactie op de onafhankelijkheidsverklaring. Zij is blij dat Nederland deze stap nu heeft genomen. "Het heeft lang geduurd voordat Nederland volwassen leerde omgaan met het koloniale verleden. Ik zie deze erkenning als een teken van het groeiende bewustzijn over de zwarte bladzijden uit ons eigen verleden."

Zie ook:
* Open brief aan minister Bot