Politie Noord- en Oost Gelderland
* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.
Onderwerp: landelijke actie Doe altijd aangifte
P E R S B E R I C H T
16 augustus 2005
Vernieling aan je auto? Doe altijd aangifte!
"Mooi balen, wil je met de auto weg blijkt het portier geforceerd en de autoradio gestolen. Ja, ik geeft toe, ik heb vergeten het frontje eruit te halen, maar ze moeten met hun vingers van andermans spullen afblijven". Dit was de eerste reactie van Margriet toen ze afgelopen week ontdekte dat er in haar auto ingebroken was. Ze bleek niet de enige ! Nog 5 eigenaren aan de Waskolkweg, Tongerenseweg en Gortelseweg in Vierhoten bleken de dupe van het dievengilde te zijn geweest.Het zal toch gebeuren: u stapt 's ochtends uw auto in om naar het werk te gaan, wilt horen of er files zijn, maar waar eerst de autoradio zat, gaapt nu een gat in het dashboard. Het overkwam Gerry de Vries "Ontzettend balen natuurlijk. Je zòu die jongens toch. Natuurlijk heb ik direct aangifte gedaan!"
Logisch dat Gerrydeed Margriet aangifte doet. Daar hoefde hijik niet lang over na te denken. Maar stel dat ùwuúw radio uit de auto wordt gestolen, of de buitenspiegel wordt vernield: doet u dan ook altijd aangifte? De politie hoopt van wel!
Beter beeld
Samen met burgers en het bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. Om de veiligheid te vergroten worden overlast en geweld op straat en criminaliteit aangepakt. U kunt ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen. Niet alleen bij zware misdrijven, maar ook bij kleine voorvallen, zoals een gestolen autoradio of vernielde autospiegel. Meer aangiftes en meldingen geven de politie een beter beeld van de criminaliteit in Nederland waardoor ze doelgerichter en efficiënter te werk kan gaan. Zo weet de politie bijvoorbeeld in welke wijk extra opgelet moet worden of dat er veelplegers actief zijn. Doe dus altijd aangifte! Dan kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen én wordt de pakkans van daders groter. Zo maken we Nederland samen veiliger.
Niet alleen bij zware misdrijven, maar ook bij kleine voorvallen, zoals een gestolen autoradio of vernielde autospiegel. Hoe klein ook het misdrijf en hoe gering ook de schade: alleen wanneer de politie op de hoogte is van misdrijven, kan ze er iets aan doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie een beter beeld van de criminaliteit in Nederland. Zo weet de politie bijvoorbeeld in welke wijk extra opgelet moet worden of dat er veelplegers actief zijn. Daardoor kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen én wordt de pakkans van daders groter. Doe dus altijd aangifte! Zo maken we Nederland samen veiliger.
Elk kwartier
In Nederland wordt er gemiddeld elk kwartier een auto opengebroken. Natuurlijk wil de politie hier iets aan doen, maar daarbij heeft ze uw hulp nodig. In de eerste plaats kunt u het de dief of vandaal zo lastig mogelijk te maken om iets uit uw auto te stelen of er iets aan te vernielen.
Voorkom auto-inbraak en diefstal of vernieling aan uw auto door de volgende tips:
Voorkom auto-inbraak en diefstal of vernieling aan uw auto door de volgende tips:
- Laat nooit kostbaarheden in uw auto liggen.
- Haal altijd het frontje van uw autoradio en navigatiesysteem uit de auto wanneer u deze voor korte of lange tijd verlaat.
Haal altijd het frontje van uw autoradio en navigatiesysteem uit de auto wanneer u deze voor korte of lange tijd verlaat.
- Zet uw dashboardkastje open om te laten zien dat u niets waardevols in uw auto heeft: Nietsniets erin is niets eruit!
- Dek niet de laadruimte van een stationcar, of vergelijkbare auto, af.
-
Laat geen tassen in de auto achter, ook niet als ze leeg zijn..
-
- Zet uw auto indien mogelijk op een bewaakte parkeerplaats..
-
- Parkeer uw auto op een goed verlichte plaats..
-
Sluit uw auto goed af (let ook op de ramen!).
-
- Gebruik een afsluitbare tankdop. Zo voorkomt u diefstal van brandstof..
-
- Let altijd op uw autosleutels. Laat ze niet onbeheerd achter: op de keukentafel, in uw jas (bijvoorbeeld in een garderobe) of in een kleedkamer..
-
- Neem beveiligingsmaatregelen zoals graveren, wielmoerbeveiliging, een handremslot, een stuur-pedaalslot, een alarmsysteem, een startblokkeersysteem en wielklemmen..
- En als er onverhoopt toch iets uit of van uw auto gestolen of vernield wordt: doe dan altijd aangifte!
Hoe doe ik aangifte?
Persoonlijk
U kunt de politie bellen via 0900-8844 voor een afspraak om aangifte te doen op een politiebureau bij u in de buurt, op een tijdstip dat u dit het beste uitkomt.
Via internet
Een nieuwe en snelle manier om aangifte te doen is aangifte via internet (www.politie.nl). Dit kunt u doen bij kleine misdrijven waarbij het niet waarschijnlijk is dat de dader kan worden opgespoord maar waarbij wél een proces-verbaal nodig is (bv. een verzekeringsclaim). Denk aan diefstal (uit/vanaf een auto, van een fiets), winkeldiefstal of vernieling (bijvoorbeeld van een auto of een goed).
Aangifte doen
U kunt aangifte doen in alle gevallen waarin u slachtoffer bent.
Melden
U kunt verdachte zaken of misdrijven altijd melden, ook zaken waar u zelf niet bij betrokken bent. Bel dan 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.