Socialistische Partij

Studieplagiaat moet beter worden bestreden

16-08-2005 * Staatssecretaris Rutte (Onderwijs) gaat, mede op aandringen van de SP, strenger optreden tegen studenten die plagiaat plegen. Hij laat onderzoeken of de maximale straf van een jaar uitsluiting van onderwijs, tentamens en examens wel genoeg is. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

Uit een rapport van het studentenonderzoeksbureau van de universiteit van Utrecht blijkt dat 45 procent van de studenten standaard, geregeld of vaak overschrijft. Als er geen maatregelen genomen worden zal gebruik van internet het academisch denkniveau van studenten doen dalen, vreest SP-woordvoerder Fenna Vergeer.

Er is meer aandacht nodig in de lesstof voor het juiste gebruik van bronnen, een beter sanctiebeleid en een gedragscode voor studenten. De SP wil via een centraal examen het academisch denk- en werkniveau toetsen. Rutte wil niet aan zo'n toets, hij pakt alleen de uitwassen aan.

Sinds de Tweede fase en het studiehuis zijn Havo- en Vwo-leerlingen gewend om informatie van internet te halen. Werkstukken worden al knippend en plakkend in elkaar gezet. Volgens het rapport van het studentenonderzoeksbureau blijkt dat 78 procent van de studenten teksten van internet haalt en dat 25 procent van de eerstejaars deze als eigen werk presenteert.

De SP pleit ervoor om instellingen het recht te verlenen om studenten weg te sturen die zich in wetenschappelijke zin misdragen. De staatssecretaris bekijkt of hij in de nieuwe Wet Hoger Onderwijs en Onderzoek (WHOO) strengere straffen kan opnemen.

Volgens de SP moet daar tegenover staan, dat in het curriculum voldoende aandacht wordt besteed aan wetenschappelijke denk- en werkhoudingen bij onderzoek en bronverwerking. Een gedragscode voor studenten hoort daarvan onderdeel uit te maken.

Ook denkt Vergeer, dat het voorstel van Onderwijsraadslid prof. H. Maassen-van den Brink om een centraal academicus-examen in te voeren, de kwaliteit van studenten en opleidingen zal bevorderen. "Het gaat daarbij niet om het toetsen van kennis - daarvoor zijn opleidingen te verschillend - maar om het meten van wetenschappelijke vaardigheden, zoals het schrijven van een betoog," aldus Vergeer. Rutte verwacht vooralsnog geen heil van een dergelijk centraal examen.