Museon Den Haag

Persbericht

datum:
11 augustus 2005

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / Hub Kockelkorn (hkockelkorn@museon.nl)

Telefoon:
070-3381421 of 0616578515 / 070-3381432

Het Museon laat kinderen kennismaken met het leven onder Japanse bezetting

Op 15 augustus 1945 capituleerde het Japanse leger. Dit betekende voor Nederlands-Indië het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van de zestigjarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië is er vanaf 15 augustus een speciale internettoepassing van het Museon Gevangen door Japan beschikbaar. Deze toepassing is ontwikkeld in het kader van het door de Stichting Het Gebaar gefinancierde project Getekend. Nederlanders onder Japanse bezetting.

De internettoepassing
Het doel van de toepassing is leerlingen kennis te laten maken het dagelijks leven in de Japanse interneringskampen. Zaten alle Nederlanders in die kampen? Hoe leefden de mensen er? Wat aten ze? Hoe gingen ze gekleed? Gingen de kinderen er naar school? Hoe streng was het er? Moesten de mensen er ook werken? De collectie van het Museon verschaft hiervoor bronnenmateriaal bij uitstek: enige duizenden originele afbeeldingen waarin vrijwel alle aspecten van het leven in de kampen worden geschetst. In de internettoepassing worden deze bronnen in een educatieve context geplaatst. De collectie, die van nationaal belang is, krijgt op deze manier toegevoegde waarde en de toepassing maakt het mogelijk om leerlingen op een aansprekende manier dichtbij het onderwerp te brengen. Leerlingen gaan zelf op onderzoek uit, geholpen door vragen en opdrachten. Die krijgen de leerlingen op hun eigen niveau krijgen aangeboden: het systeem past zich namelijk automatisch aan het niveau van de leerling aan. Ondertussen kunnen de leerlingen voorwerpen uit de kampen verzamelen om daarmee hun eigen digitale tentoonstelling maken. Deze toepassing is te vinden op japan.landvanhedenenverleden.nl of via de website van het Museon: www.museon.nl.

Maak zelf een tentoonstelling in het Land van Heden en Verleden! Het programma sluit aan bij de reeds bestaande toepassing van het Museon Land van Heden en Verleden, waarin de onderwerpen Romeinen, Prehistorie en de Inuït van Groenland te vinden zijn. Daar nodigt de directeur van het Museon de leerlingen uit om een eigen digitale tentoonstelling te maken. Hiervoor gaan de leerlingen op reis naar een "nederzetting" in het Land van Heden en Verleden. Zo'n nederzetting bestaat uit een aantal panorama's, waarin de leerlingen kunnen ronddwalen en waarin zij via personen of voorwerpen allerlei informatie kunnen verzamelen. De educatieve toepassing richt zich met name op leerlingen van de hoogste groepen van het primair onderwijs.

Stichting Het Gebaar
De toepassing van het Museon, gemaakt in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en de Stichting Gastdocenten WO II Zuidoost Azië, is tot stand gekomen door de financiële bijdrage van de Stichting Het Gebaar. Daarnaast heeft deze Stichting ook de kleine reizende tentoonstelling Gevangen door Japan gesubsidieerd. Deze reizende tentoonstelling geeft inzicht in het leven van Nederlandse burgers onder Japanse bezetting. In een klein aantal aangrijpende beelden wordt het lot van Nederlandse burgers onder de Japanse bezetting van Nederlands-Indië samengevat. De tentoonstelling is bestemd voor kinderen van 10 tot 14 jaar en kan gehuurd worden door scholen, bibliotheken en buurthuizen via de Stichting Gastdocenten WO II Zuidoost-Azië. Het Gebaar is een organisatie die is opgericht voor het beheer en de verdeling van de gelden die de Nederlandse regering beschikbaar heeft gesteld als tegemoetkoming aan de Indische gemeenschap "vanwege vermoedelijke tekortkomingen in het naoorlogse rechtsherstel".

Bezoekersinformatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's), Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.
Toegangsprijzen : Volwassenen E 6, kinderen (4-11 jaar) E 3, 65+ en CJP E 5.
Museumkaart is geldig. Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl

Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving. Het Museon heeft ruim 70 medewerkers in vaste of tijdelijke dienst en trekt jaarlijks circa 170.000 bezoekers.