Antwoord kamervragen over bouw afscheidingsmuur door Israël in Jeruzalem
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over de bouw van een afscheidingsmuur door Israël in Jeruzalem (ingezonden op 15 juli 2005, met kenmerk 2040518320).
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over de bouw van een afscheidingsmuur door Israël in Jeruzalem.
Vraag 1
Bent u op de hoogte van het besluit van de Israëlische regering van zondag 10 juli 2005 over de route van een afscheidingsmuur door de stad Jeruzalem?1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Bent u bereid om de Israëlische ambassadeur om opheldering te vragen over de bijdrage die de muur en in het bijzonder de gekozen route in Jeruzalem volgens hem levert aan het Vredesproces? Bent u bereid de Israëlische regering via de ambassadeur op de hoogte te stellen van de zeer grote zorgen die in Nederland leven over de bouw van de afscheidingsmuur?
Antwoord
De zorg over de beslissing van de Israëlische regering van 10 juli jl. tot onmiddellijke voltooiing van de afscheidingsbarrière in en rond Oost-Jeruzalem is reeds in een gesprek op ambtelijk niveau aan de Israëlische autoriteiten overgebracht.
Vraag 3
Kunt u aangeven hoe u de bouw van de afscheidingsmuur, en in het bijzonder de route van de muur door Jeruzalem beoordeelt met het oog op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en eerdere uitspraken met internationale rechtskracht over de situatie rond de Westelijke Jordaanoever en in het bijzonder de positie van Jeruzalem?
Vraag 4
Kunt u een beoordeling geven van de proportionaliteit en aanvaardbaarheid vanuit humanitair oogpunt van het middenin een stad bouwen van een afscheidingsmuur, waardoor 55.000 (Palestijnse) inwoners van die stad (Jeruzalem), waaronder 3000 kinderen, met een barrière worden gescheiden van scholen, werk, voorzieningen familie en vrienden in de rest van de stad?
Vraag 5
Wordt met de bouw van de afscheidingsmuur, in het bijzonder de route in Jeruzalem, naar uw oordeel een nieuwe grens geschapen? Levert de bouw van de afscheidingsmuur middenin de stad uw inziens een positieve of negatieve bijdrage aan het Vredesproces?
Antwoord
De EU en de Nederlandse regering hebben herhaalde malen hun zorg uitgesproken over de negatieve gevolgen van de bouw van de afscheidingsbarrière door Israël. De Raad van Algemene Zaken en Externe Betrekkingen heeft dit laatstelijk gedaan in zijn conclusies van 18 juli jl. naar aanleiding van hogergenoemd besluit van de Israëlische regering van 10 juli jl. Ook de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, de heer Solana, heeft zich hierover nadrukkelijk uitgesproken tijdens zijn bezoek aan Israël en de PA, medio juli jl.
Zoals reeds is gesteld in het antwoord op vragen van de leden Koenders en De Vries over de naleving van het internationaal recht (Aanhangsel van de Handelingen nr. 2096, vergaderjaar 2004-2005) zijn de EU en Nederland van mening dat de bouw van de afscheidingsbarrière, voorzover het tracé afwijkt van de bestandslijn van 1949 - de zogenaamde 'groene lijn' - evenals de Israëlische nederzettingenactiviteiten in strijd zijn met de relevante bepalingen van het internationaal recht. De barrière en de nederzettingen creëren een situatie die de totstandkoming op termijn van een aaneengesloten, levensvatbare Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, en daarmee een duurzame vredesregeling tussen beide partijen, in gevaar kan brengen. De barrière moet naar het oordeel van de EU en Nederland een veiligheidsdoel dienen, geen politieke grens vormen, slechts van tijdelijke aard zijn en niet het vertrouwen van de Palestijnen in het Roadmap-proces ondermijnen.
Vraag 6
Ziet u een consistente samenhang tussen de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook enerzijds en de bouw van de afscheidingsmuur anderzijds? Zo ja, kunt u dit toelichten?
Antwoord
De Israëlische regering stelt dat de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook en de bouw van de afscheidingsbarrière de veiligheid van Israël vergroot, ondermeer doordat direct contact tussen Israëliërs en Palestijnen wordt ingeperkt.
Vraag 7
Heeft de moeizame samenwerking tussen de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit rond de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook volgens u een relatie met de bouw van de afscheidingsmuur elders in Israël en deels in bezet gebied? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
Neen. De gebrekkige coördinatie van de terugtrekking tussen beide partijen lijkt vooral voort te vloeien uit de grote interne spanningen die de terugtrekkking in zowel Israël als de Palestijnse Gebieden teweegbrengt en het onderlinge wantrouwen tussen de Israëlische en Palestijnse autoriteiten. De Israëlische ontevredenheid over de daadkracht waarmee Palestijnse Autoriteit terrorisme aanpakt is onverminderd groot. Ook dezer dagen vinden immers met enige regelmaat raketbeschietingen plaats vanuit de Gazastrook op Israël. Bij de Palestijnen heerst grote scepsis of de terugtrekking voor hen positieve effecten zal hebben, met name wat betreft verbetering van de levensomstandigheden in Gaza. Daarvoor zijn een verbinding, met de Westoever een zee- en luchthaven en ongehinderde grensverkeer met Egypte onontbeerlijk. Palestijnse twijfel bestaat ook over de bereidheid van Israël de terugtrekking een vervolg te geven op de Westoever in het kader van Roadmap.
1) de Volkskrant, 11 juli jl., 'Muur weert 55 duizend Palestijnen uit Jeruzalem'.
---- --
Ministerie van Buitenlandse Zaken