Gemeente Amsterdam

Amsterdam en bonden maken afspraken over staking tijdens SAIL 2005

15 augustus 2005
---
Lisa Neves Gonçalves

De gemeente Amsterdam en de bonden hebben samen besloten dat er tijdens SAIL 2005 dagelijks vuil wordt opgehaald op de `Rode Loper'. Daarnaast worden eenmaal per dag de afvalbakken op de `Rode Loper' door middel van een leegzuigsysteem geleegd. * Op de (zogenoemde) Rode Loper (Damrak, Dam, Rokin, Kalverstraat, Heiligeweg, Nieuwendijk, Zeedijk, Oude Hoogstraat, Nieuwe Hoogstraat, Warmoesstraat en Damstraat) wordt vanaf dinsdag dagelijks vuil ingezameld.

Al eerder waren met de vakbonden afspraken gemaakt over het SAIL-terrein en het bedrijfsafval van contractanten:

De reinigingsdienst van SAIL zal ook het Amsterdam Centraal Station (CS), het Oosterdok en de route van het CS naar het SAIL-terrein schoonmaken. * Ook is door het stadsdeel Amsterdam-Centrum afgesproken dat bedrijfsafval van bedrijven met een vuilniscontract in deze week wel wordt opgehaald.

De bonden en de gemeente hebben dit na intensief overleg besloten. Dit om de overlast als gevolg van de staking van de Reiniging in de stad te beperken. In geval van risico voor de volksgezondheid en bij een veiligheidsrisico zullen de vakbonden en de gemeente in gezamenlijk overleg bepalen welke actie zal worden ondernomen.

Burgemeester Cohen: "Er mag gestaakt worden, maar ik ben blij dat wij samen met het stadsdeel Centrum én de vakbonden deze afspraken hebben kunnen maken." Met deze afspraken ziet de gemeente af van de inhuur van een particulier reinigingsbedrijf.

De Reiniging staakt van 15 t/m 21 augustus in alle stadsdelen. De Brandweer rukt zeker uit voor branden en andere urgente zaken. De GGD en de Brandweer hebben laten weten dat de uitvoering van de veiligheidsdraaiboeken tijdens SAIL gegarandeerd is. SAIL 2005 heeft, net als in voorgaande jaren, een apart bedrijf ingehuurd dat vuilnis op het SAIL-terrein zal ophalen.

Pb-148