Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 15-08-2005

VAN VOLLENHOVEN: VEILIGHEID OP SPOOR IS VERSNIPPERD

"De privatisering van de spoorwegen is de veiligheid op het spoor niet ten goede gekomen." Dat zegt mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, vanmiddag in AVRO's 1opdeMiddag. Van Vollenhoven: "De veiligheid is versnipperd. Er is wat dat betreft geen éénheid meer. Daar hebben de spoorwegen last van." De voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid reageert hiermee op de ontsporing van de intercity vanochtend, vlakbij Amsterdam Centraal. Het is de derde ontsporing binnen drie maanden op hetzelfde traject.

De eerste twee ontsporingen begin juni 2005 worden op dit moment onderzocht door de Raad. Daarbij wordt ook het ongeluk van vanochtend meegenomen. Zeker is al dat het tweede ongeluk in juni te maken heeft met herstelwerkzaamheden vanwege het eerste ongeval. Van Vollenhoven: "Waarschijnlijk is er bij de herstelwerkzaamheden een fout opgetreden waardoor de andere trein een paar dagen later kon ontsporen. Van het eerste ongeval kunnen we al zeggen dat dit te maken heeft met een wielbeschadiging."

Van Vollenhoven ziet een spanningsveld tussen de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven en de rol van toezichthouders: "Er is sprake van een groot veiligheidshiaat. Zo zijn er 11 verschillende inspectiediensten, en daar wordt nog op bezuinigd ook. En met al die toezichthouders is het maar de vraag wie er ingrijpt. Dat hebben we niet in de hand."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, de wettelijke opvolger van de Raad voor de Transportveiligheid, belooft om nog dit jaar met een rapport over de drie ongevallen te komen. "Mocht daar aanleiding voor zijn, dan zal dit zonodig nog sneller gebeuren", aldus Van Vollenhoven.

Uitzending: maandag 15 augustus 2005 om 15.45 uur op Radio 1.