Gemeente Coevorden

Dode eenden geruimd in stadsgracht Van Heutszpark

www.veltenvecht.nl

Het is vooralsnog onduidelijk waaraan de eenden zijn gestorven, die afgelopen vrijdag en weekeinde zijn aangetroffen in de stadsgracht van het Van Heutszpark in Coevorden.

Waterschap Velt en Vecht heeft onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaak van deze plotselinge sterfte. De eerste onderzoeksresultaten van onder andere het zuurstofgehalte, zuurgraad en temperatuur van het water leveren geen bijzonderheden op. Eén van de kadavers is voor nader onderzoek naar een laboratorium in Lelystad gestuurd. De verschijnselen wijzen op botulisme, maar dit moet eerst door het laboratorium worden bevestigd.

Vers water

Waterschap Velt en Vecht laat op dit moment vers water in, voor doorspoeling van de vijvers. Het waterschap raadt eigenaren van honden en andere huisdieren aan om deze bij het water vandaan te houden. Het duurt een paar dagen voordat de vijvers zijn doorgespoeld. Het waterschap raadt af om in deze plassen te vissen. Dit geldt ook voor zwemmen. Het is beter om daarvoor naar de door de provincie aangewezen recreatieplassen te gaan. Deze zwemwateren worden door het waterschap tweewekelijks gecontroleerd op temperatuur, zuurstofgehalte, doorzicht, zuurgraad en bacteriën.

Oorzaak onduidelijk

Het is dus onduidelijk waaraan de eenden zijn overleden. Botulisme is vaak de boosdoener, maar dit verschijnsel treedt meestal op na een periode van warm weer. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral door dode, warme (of in warm water liggende) dieren groeit de bacterie snel. Bij langdurige periodes van warmte, neemt de kans op botulisme toe. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of weefseldeeltjes, die afkomstig zijn van dode, besmette dieren.

Om deze reden is het van belang dat bij vondst van dode dieren in het water zo snel mogelijk wordt gebeld met het Waterschap Velt en Vecht via telefoonnummer (0524) 592 300 of naar de gemeente Coevorden via telefoonnummer (0524) 598 500.

Meer informatie

Voor meer informatie botulisme, maar ook over zwemwaterkwaliteit in Zuidoost Drenthe en Noordoost Overijssel kunt u terecht op www.veltenvecht.nl.