Senternovem2

Energiebesparing blijft belangrijk item op agenda bedrijfsleven

Nederlandse bedrijven investeerden vorig jaar in totaal voor 1,38 miljard euro in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2004 van de Energie Investeringsaftrek (EIA) dat deze week door SenterNovem is uitgebracht. In 2004 werd voor 920 miljoen euro(67 procent van het totaalbedrag) geïnvesteerd in energiebesparende technieken, variërend van daglichtsystemen in gebouwen tot ingrepen in chemische processen die de energievraag sterk reduceren. Aan installaties voor de opwekking van duurzame energie is circa 460 miljoen euro aan investeringen aangemeld. In totaal zijn er in 2004 ruim 11.000 aanvragen ingediend. Ondernemers die in 2005 gebruik willen maken van deze regeling, kunnen 44 procent van de investeringskosten voor energiezuinige bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst.

De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de langstlopende instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. In 2004 was ongeveer 39 procent van de aanvragen en 36 procent van het totale investeringsbedrag afkomstig van bedrijven uit sectoren waarmee de overheid een Meerjarenafspraak (MJA) energiebesparing overeen is gekomen.

Sectoren
Bedrijven uit alle sectoren in Nederland hebben in 2004 gebruik gemaakt van de EIA. Van het totale investeringsbedrag van 1,38 miljard euro is 33 procent aangevraagd door de energiebedrijven en 24 procent door de sector 'overige'bedrijven, die voornamelijk bestaat uit financiële instellingen, bouwbedrijven en overige zakelijke dienstverlening. Ook bedrijven in de land- en glastuinbouwsector (37 procent van het aantal aanvragen) maken veelvuldig gebruik van de EIA. De energie-intensieve glastuinbouwsector vraagt vooral EIA aan voor de toepassing van warmtebuffers, energiescherminstallaties en warmtekrachtinstallaties. Hierdoor kan het gasverbruik per vierkante meter fors worden teruggebracht. MKB-bedrijven met minder dan 100 werknemers nemen 59 procent van het totale investeringsbedrag en 84 procent van het aantal aanvragen voor hun rekening.

---
Meer informatie kunt u verkrijgen via:

Naam: A.M.C. van Oorschot
Functie: Communicatie adviseur
Telefoon: 030-2393581
E-mail: a.van.oorschot@senternovem.nl
Internet: www.senternovem.nl/eia