Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 augustus 2005


Vragen aan de Ministers van Justitie en BZK van de leden Depla en Boelhouwer (PvdA)


* Bent u op de hoogte van onderzoek waaruit zou blijken dat volgens stakeholders, cq topfunctionarissen het waarschijnlijk is dat 5.2% van de Nederlandse politici en 3.2% van de ambtenaren corrupt zou zijn?


* Is het juist dat het rapport waaruit deze gegevens blijken op uw ministerie(s) circuleert? Zo ja, bent u dan bereid om dit rapport naar de Kamer te sturen ?


* Deelt u onze mening dat corruptie in het openbaar bestuur zeer schadelijk is voor het aanzien van ons land en voor het vertrouwen van de burgers in hun overheid?


* Overweegt u om de Kamer voorstellen te doen om corruptie onder gekozen volksvertegenwoordigers en bestuurders terug te dringen?


* Indien vraag 4 positief wordt beantwoord, op welke termijn kunnen wij uw voorstellen verwachten? Indien niet, waarom niet?


* Welke inspanningen zouden politieke partijen kunnen leveren aan het terugdringen van corruptie bij hun eigen politici? Bent u van mening dat politieke partijen hier meer aan kunnen doen?


* Klopt het dat de onderzoekers concluderen dat overheidsinstanties bij landbouw, milieu, sociale zekerheid en volkshuisvesting onvoldoende aandacht besteden aan anti-corruptiebeleid? Zo ja deelt u die conclusie en op welke termijn kunnen we voorstellen verwachten dat dit wel voldoende is.


* Klopt het dat instanties zoals het ministerie van Defensie en de gemeente Amsterdam substantieel meer corruptieonderzoeken doen dan andere overheidsinstanties? Deelt u de conclusie van de onderzoekers dat er geen reden is te veronderstellen dat deze twee organisaties corrupter zijn dan andere overheidsdiensten? Bent u tegen die achtergrond met de leden van de PvdA van mening dat andere overheidsorganisaties actiever corruptie in de eigen organisatie moeten bestrijden? Zo ja welke initiatieven gaat u nemen. Zo nee, kunt u dat dan nader toelichten waarom u dat niet noodzakelijk acht.


* Klopt het dat anti-corruptieonderzoek of meldingen van corruptie zelden goed worden geregistreerd? Klopt het dat hierdoor onderzoek naar corruptie in de politiek en bij de overheid moeilijk is? Bent u voornemens hier verandering in aan te brengen?


* Het onderzoek vond plaats onder hoge ambtelijke functionarissen en leden van de rechterlijke macht. Overweegt u om voor hen een meldingsplicht in te voeren ten aanzien van corruptie bij ambtenaren en politici? Graag uw antwoord toelichten.
* Is het juist dat tussen 1999 en 2003 er 80 corruptieonderzoeken bij defensie zijn gehouden? Waarom is dat nooit in het jaarverslag gemeld? Kunt u een overzicht geven van de aard van deze corruptieonderzoeken? En heeft dit aantal aanleiding gegeven om structurelere maatregelen te nemen bij het Ministerie van Defensie?


* Klopt het dat een groot aantal ZBO's en de provincies Limburg, Overijssel en Flevoland geweigerd hebben ondanks nadrukkelijk verzoek van uw ministerie mee te werken aan dit onderzoek? Deelt u onze opvatting dat directeuren van deze ZBO's blijkbaar het belang van bestrijden van integriteit en corruptie onderschatten? Deelt u onze opvatting dat leidinggevende het goede voorbeeld moeten geven als het om bevorderen van integriteit en bestrijden van corruptie gaat. Bent u voornemens om de directeuren van de desbetreffende ZBO's voor een goed gesprek hierover naar Den Haag te roepen?


NRC 13 augustus "Ware omvang corruptie blijft onbekend"