Ingezonden persbericht

Persbericht

Aon Consulting Eurometer: Nederland aan ondergrens aantal vakantiedagen

Hoog minimum aantal vakantiedagen in EU

15 augustus 2005 - Helaas, voor de meeste Nederlanders is de grote vakantie alweer bijna voorbij en zijn het nog slechts luttele dagen die we vrijaf kunnen nemen tot aan het einde van het jaar. Ten opzichte van veel andere landen in de Europese Unie, is het ontspannen vakantiegevoel in Nederland van korte duur: met een wettelijk minimum* van 20 vakantiedagen per jaar behoren wij tot de groep met het laagste minimum aantal vrije dagen. Willen we méér vakantie, dan moeten we naar Frankrijk, Hongarije of naar Scandinavië. De verschillen binnen de Europese Unie zijn hiermee groot. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Aon Consulting Eurometer die Aon vandaag heeft gepubliceerd.

Ook de Zuid Europeanen hebben meer vakantiedagen dan wij. Frankrijk spant de kroon met een minimum aantal van 25, gevolgd door Malta (24), Griekenland (23), Spanje (22) en Portugal (22). In tegenstelling tot deze landen moeten Italië en Cyprus het doen met minder, namelijk slechts 20 dagen.

Veel Oost Europese landen zitten juist aan de ondergrens wat betreft het aantal wettelijk verplichte vakantiedagen per jaar. Tsjechië, Estland, Litouwen, Polen en Slovenië moeten allemaal genoegen nemen met 20 dagen. Behalve Slowakije en Hongarije: het minimum aantal wettelijk verplichte vakantiedagen is in deze landen juist 25.

Verschillen wereldwijd
Samengevat ligt in iets meer dan de helft van de EU-landen het wettelijk minimum op 20 dagen, terwijl het minimum in de overige twaalf landen varieert van 22 tot 25 dagen. Vergelijk je deze aantallen met de andere delen van de wereld, dan valt te concluderen dat het minimum aantal vakantiedagen in de EU vele malen hoger is dan in landen als de VS en de snelgroeiende economieën van Zuidoost-Azië.

Reinier Hinse, Directievoorzitter Aon Consulting in Nederland : "Het is opvallend dat de snelgroeiende economieën een veel lager aantal minimum vakantiedagen kennen: 5 dagen in de Filippijnen, 6 in Thailand en Mexico, 7 dagen in Taiwan en Singapore, 10 in China en Japan en 12 dagen in Indonesië. De VS kent helemaal geen wettelijk geregeld aantal vakantiedagen. De arbeidsproductiviteit per land heeft natuurlijk ook te maken met hoe mensen hun werk en leven inrichten. Niettemin is het verband tussen economische groei en het aantal vakantiedagen een interessante discussie."


* Het minimum aantal verplichte vakantiedagen is het minimum aantal dagen dat de wet voorschrijft. In alle EU-landen wordt het minimum aantal vakantiedagen in de wet geregeld. Naast dit minimum aantal kennen de meeste Europese werknemers extra vakantiedagen dankzij CAO's of individuele arbeidscontracten, waardoor het werkelijke totaal aantal vakantiedagen niet van land tot land vergeleken kan worden.

Einde

Aon Consulting Eurometer
De Aon Consulting Eurometer is een publicatie van Aon Consulting die drie tot vier keer per jaar verschijnt. De Eurometer belicht actuele zaken op het gebied van arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, en maakt vergelijkingen mogelijk tussen de verschillende EU-landen. Er wordt steeds een ander onderwerp belicht.

Aon Consulting
Aon Consulting is wereldwijd de op twee na grootste consultant op het gebied van arbeidsvoorwaarden en heeft makelaars- en adviesdiensten in bijna 100 landen. Aon Consulting adviseert cliënten over ontwerp en implementatie van arbeidsvoorwaardenregelingen op terreinen zoals pensioen, gezondheid, ongevallen en arbeidsongeschiktheid. Aon Consulting maakt deel uit van Aon Corporation (www.aon.com), een toonaangevend dienstverlener op het gebied van risicomanagement, verzekerings- en herverzekeringsmakelaardij, human capital, management consultancy en bijzondere verzekeringen. De onderneming heeft ongeveer 47.000 professionele medewerkers in dienst, die werkzaam zijn bij 500 vestigingen in meer dan 120 landen.



Ingezonden persbericht