Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 15 augustus 2005

HBM en Syspeo ontwikkelen draadloos systeem voor de bewaking van voorraadsilo's

Hottinger Baldwin Messtechnik Benelux (HBM), één van de toonaangevende producenten van meet- en weegapparatuur, heeft samen met Syspeo een compleet systeem ontwikkeld voor het real time bewaken van voorraadsilo's. Met het systeem kan niet alleen het vulniveau en het verbruik in de gaten gehouden worden, maar het biedt ook aanzienlijke, logistieke voordelen.

De bevoorrading van silo's is vaak een probleem omdat het exacte vulniveau niet altijd bekend is. Veel silo's staan bovendien op afgelegen en onbemande plekken. Omdat het gebruik van complete weeg- of niveaubewakingssystemen voor dit soort functies, die geen al te grote nauwkeurigheid vereisen, veel te duur is, was het tot voor kort zowel economisch als technisch niet mogelijk om de inhoud van de silo's effectief te bewaken. Met het systeem van HBM Benelux en Syspeo is dat wel mogelijk. Het systeem werkt met eenvoudig te installeren HBM-rekopnemers, die de inhoud c.q. het gewicht in de silo bepalen door de rek in de poten van de silo te meten. Met een weegindicator van HBM, die op de silo gemonteerd wordt, kan het vulniveau ter plekke afgelezen worden. De data kunnen met behulp van een draadloos transmissiesysteem echter ook op afstand uitgelezen worden. Voor de transmissie wordt de MT101 module van Syspeo gebruikt, die werkt als interface tussen het van de weegelektronica afkomstige weegsignaal en een GSM-netwerk. De eigenlijke datatransmissie gaat via een veilig GPRS-netwerk, dat door Syspeo wordt beheerd.

Met het door Syspeo ontwikkelde softwarepakket FollowAp kunnen de gegevens eenvoudig op elke PC uitgelezen worden. Als er meerdere silo's bewaakt moeten worden, zijn er functies voor filtering en sortering van data beschikbaar. De gegevens worden opgeslagen in een database, waardoor niet alleen actuele metingen bekeken kunnen worden, maar ook historische overzichten kunnen worden gegenereerd. Ook is het mogelijk om in FollowAp alarmen via sms of e-mail te programmeren. De software kan lokaal geïnstalleerd worden, maar Syspeo biedt de service ook op ASP-basis. Het servicecontract heeft dan een vaste, maandelijkse prijs, die onder de 20 euro per silo ligt. De operationele kosten van het syteem zijn eveneens beperkt, want de facturatie geschiedt op basis van de hoeveelheid verzonden gegevens en die is doorgaans erg klein in dit soort telemetrie-oplossingen. Over het algemeen is voor dit soort toepassingen één meting per uur voldoende.

De installatie van het systeem is eenvoudig. De rekopnemers kunnen, naar gelang de gewenste nauwkeurigheid, op één of meerdere poten van de silo gemonteerd worden. Naast de HBM-weegindicator is er alleen nog een kast nodig met daarin de voeding (230V of 24VDC) en het transmissiesysteem van Syspeo. Omdat het systeem gebruik maakt van radiosignalen, volstaat voor de verbinding een kleine antenne op de kast.

Het grote voordeel van het systeem is dat de inhoud van silo's continu en efficiënt bewaakt kan worden. Men hoeft alleen in te grijpen als het vulniveau te laag is of als er een abnormaal verbruik geconstateerd wordt. Daarvoor kunnen automatische waarschuwingen ingesteld worden. Het systeem is ook ideaal gereedschap voor logistici, omdat de bevoorrading geoptimaliseerd kan worden. De leverancier kan daarnaast van de meetgegevens gebruik maken voor zijn productieplanning. Het systeem kan ook van nut zijn voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de planning van het leegmaken van afvalcontainers.


---

Noot voor de pers: Er zijn foto's beschikbaar van het systeem. Die kunt u aanvragen bij Kitty Gunsing ( telefoon: 026-4431523 of per e-mail: kitty.gunsing@wisse-worldcom.nl). Meer informatie over HBM is te vinden op www.hbm.com. U kunt ook contact opnemen met Edith Terpstra, telefoon: (0031) 0344-673434 of per e-mail: info@bnl.hbm.com.

Over HBM
Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) is al vijftig jaar lang één van de toonaangevende aanbieders van weeg-, meet- en testapparatuur. HBM levert complete oplossingen van sensor tot software- voor zowel industriële als laboratoriumtoepassingen. De apparatuur wordt onder meer gebruikt door onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore en de agrarische sector. HBM biedt werk aan 1.500 mensen. Het hoofdkantoor van HBM is gevestigd in Darmstadt. De R&D- en productievestigingen bevinden zich in Darmstadt, Marlborough (VS) en Suzhou (China). Daarnaast heeft HBM 24 eigen vestigingen in Europa, Amerika en Azië en verkooppartners in nog eens 40 landen. HBM is een volledige dochter van Spectris plc, dat zich volledig heeft toegelegd op elektronische test- en meetapparatuur.