Docenten: WILLEM BRONS en VLADIMIR TROPP
Lessen, lunchconcerten, toelichtingen en recitals
13-21 augustus 2005, Cristofori, Grote Zaal, Prinsengracht 581-583, Amsterdam
Willem Brons en Vladimir Tropp zetten wederom hun succesvolle samenwerking voort met als motto "Ontdekkingen, verrassingen en verscheidenheid binnen de westerse en russische wijze van interpreteren".
Kenmerkend voor deze masterclass is aandacht voor een zo breed mogelijk repertoire: van Bach tot en met de eigentijdse muziek. Zowel Willem Brons als de Russische pianist Vladimir Tropp geven recitals en belangwekkende introducties op de concerten. Aandacht voor historische uitvoeringspraktijk is er ook. Zo geeft Willem Brons een recital op een Weense vleugel uit het begin van de 19e eeuw. Daarnaast geeft de specialist voor hedendaagse muziek, Ralph van Raat, een (lecture)recital met werken twee bekende, vooraanstaande Nederlandse componisten: Robert Heppener en Louis Andriessen. Naast dagelijkse deelname aan de masterclass, geven de in totaal acht jonge deelnemers lunchconcerten die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. De masterclass eindigt met een feestelijk slotconcert waaraan alle pianisten deelnemen. De presentatie daarvan ligt in handen van Aukelien van Hoytema.
De volgende jonge pianisten nemen deel aan de masterclass:
1.) Helena Basilova (Nederland) 1983
2.) Richard Flemming (Nederland)1981
3.) Junko Kanome (Japan) 1976
4.) Violetta Khachikyan (Rusland) 1982
5.) Konstantin Shamray (Rusland) 1985
6.) Moe Shirai (Japan) 1982
7.) Tatiana Titova (Rusland) 1980
8.) Martijn Willers (Nederland) 1979
Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Clara Haskil Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en kwam tevens tot stand met steun van VSBfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Wilhelmina Emilia Jansen Fonds, J.C.P. Stichting, Buma, Stichting K.F. Hein Fonds en Van den Berch van Heemstede Stichting.
De Internationale Masterclass Piano is een initiatief van Stichting Eusebiuskring in samenwerking met Cristofori, Bösendorfer en het Conservatorium van Amsterdam. Een compilatie van de masterclass en het slotconcert zal op een nader te bepalen tijdstip worden uitgezonden door TROS Radio 4.
PROGRAMMA
Openbare lessen: dagelijks tussen 9:30 en 18:00 uur.
Lunchconcerten deelnemers: dagelijks van 13:00 tot 13:30 uur. (gratis)
Concertdata en toelichtingen op de programma's:
Zaterdag 13 augustus
17:45-18:30 Toelichting Willem Brons
20:15 Recital Willem Brons. Confrontatie met late Beethoven: de laatste drie pianosonates
Woensdag 17 augustus
17:30-18:30 Toelichting Vladimir Tropp
20:15 Recital Vladimir Tropp. Selectie van Russische meesterwerken
Donderdag 18 augustus
17:30-18:30 Toelichting Ralph van Raat
20:15 Recital Ralph van Raat. Ikonen uit de Nederlandse Muziekgeschiedenis: Robert Heppener & Louis Andriessen
Vrijdag 19 augustus
17:30-18:30 Toelichting Willem Brons
20:15 Recital Willem Brons. Weens programma op historische vleugel uit de collectie van Edwin Beunk
Willem Brons
Willem Brons heeft een uitgesproken affiniteit met Bach, Schubert en de late Beethoven. Uiteraard behoort ook het romantische repertoire tot zijn bagage. De afgelopen jaren heeft hij zich tevens met veel enthousiasme op succesvolle wijze toegelegd op het bespelen van allerlei historische instrumenten waaronder de Weense vleugel. In dit kader gaf hij recitals tijdens Antwerpiano in Antwerpen, het Festival Oude Muziek in Utrecht, Berlijn en Hamburg. Ieder jaar geeft Willem Brons in augustus in Cristofori een Internationale Masterclass Piano. Deze masterclass heeft de laatste jaren een groot aanzien verworven en vindt in 2005 voor de elfde keer plaats. Brons gaf de afgelopen jaren masterclasses tijdens de "International Summer-Academy for Young Artists" in de Bayerischen Musikakademie te Marktoberdorf alsook in het befaamde Gnessin-instituut te Moskou. In 2003 ontving Willem Brons uit handen van Hans Ouwerkerk, voormalig burgemeester van Almere, een koninklijke onderscheiding.
Volkskrant, 09-01-2004: '?als hij eenmaal achter het klavier zit gebeurt er wél wat. Want Brons vereenzelvigt zich volkomen met de muziek die hij speelt, en daarbij gaat het altijd om muziek waarin de inhoud belangrijker is dan de verpakking.' (?) 'Een Geheimtip, deze pianist.'
Website:
Vladimir Tropp
Vladimir Tropp is een uitgesproken vertegenwoordiger van de oude tradities van de typisch Russische stijl. Talrijke studenten die bij hem studeerden hebben belangrijke prijzen behaald bij internationale concoursen. Tropp is als docent verbonden aan het Gnessin Instituut en Tsjaikowsky Conservatorium te Moskou. Vladimir Tropp heeft masterclasses gegeven in vele landen zoals: Nederland, Amerika, Japan, Korea, China, Engeland, Frankrijk, Duitsland. Romantische muziek is zijn specialiteit met name de Russische componisten: Rachmaninoff, Scriabin, Medtner, Tsjaikowsky en Borodin. Vladimir Tropp wordt regelmatig gevraagd als jurylid in internationale concoursen en is lid van de Rachmaninoff- en de Scriabin society in Rusland. In Nederland werd Vladimir Tropp reeds eerder uitgenodigd voor masterclasses en recitals door de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Groningen alsook door de E(uropean) P(iano) T(eachers) A(ssociation), afdeling Nederland.
Zijn befaamde collega Lazar Berman schreef over Tropp: '?He is a singular and subtle artist. Sincerity and poetic manner, improvisatory freedom and rhythmic flexibility, a highly coloristic sound join with a powerful and strongly willed conception: these are the essential traits of the artistic personality of Vladimir Tropp.'
----------
Kaartverkoop AUB Ticketshop, Uitlijn 0900-0191en kassa Cristofori 020 638 26 79 (vanaf 13-08)
Reserveren 036 548 96 36,
Toegangsprijzen tussen ¤ 5,- en ¤ 14,-. Lunchconcerten en toelichtingen op concerten zijn gratis!
Informatie over deelnemers en programmaonderdelen: kassa Cristofori 020 638 26 79 (vanaf 13-8) of raadpleeg de website
----------
De organisatie behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande aankondiging wijzigingen in programma's aan te brengen. Hierdoor ontstaat geen recht op restitutie
Nadere informatie & beeldmateriaal: