Gemeente Gouda


gouda havenstad verwelkomt historische schepen sail (10/08/2005)

Zaterdag 13 augustus verwelkomt Gouda zon 100 historische schepen die onderweg zijn van het Noord Brabantse vestingstadje Woudrichem naar Sail Amsterdam. De vloot vertrekt zaterdag vanuit Vreeswijk en vaart via IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Hekendorp en Haastrecht naar Gouda. De eerste schepen worden rond 16.00 uur verwacht bij de Mallegatsluis. De havenmeester van Gouda zal met zijn mannen alles op alles zetten om alle schepen een goede plek voor de nacht toe te wijzen bij de Nieuwe Veerstal, de Westhaven, Museumhaven en de Turfsingel. De vloot doet de naam van Gouda Havenstad weer eer aan en zal voor de liefhebbers van oude zalmschouwen, oude sleepboten en diverse historische schepen een aangenaam beeld van Gouda aan het water opleveren.

Burgemeester Wim Cornelis verwelkomt alle schippers rond de klok van 20.30 uur op het terrein bij het IJsselhuis van de Museumhaven. Alle kapiteins en hun bemanning hebben dan al een Gouds tasje ontvangen met een schippersbitter, een aardewerk borrelbekertje met de tekst Gouda Havenstad en folders over Gouda. Tevens krijgen zij een overzicht van de horecavoorzieningen die speciaal voor deze gelegenheid een sailors menu hebben samengesteld.

Het bestuur van de Stichting Gouda Havenstad zet alles op alles om er een gezellige feestelijke bijeenkomst van te maken. Het Goudse draaiorgel de Lekkerkerker zorgt voor een nostalgische sfeer. Verder zijn er extra voorzieningen rond het IJsselhuis getroffen om alle gasten en het Gouds geïnteresseerde publiek, te verwelkomen.

Vertrek op zondag

Op zondagochtend rond 08.45 uur vertrekt de vloot door de Kock van Leeuwensluis en vervolgt de tocht over de Gouwe en het Braassemermeer naar de volgende overnachtingsplaats, Oude Wetering. Na Oude Wetering zullen de schepen nog afmeren in Haarlem en Beverwijk. Daar zullen ze op woensdag 17 augustus deelnemen aan de befaamde Parade of Sail-In over het Noordzeekanaal naar Sail Amsterdam. Als toeschouwer van de Zalmtocht bent u hartelijk welkom langs de route en in de havenplaatsen. Kijk op www.zalmtocht.nl voor de exacte route en het draaiboek met alle festiviteiten.

De Zalmtocht wordt georganiseerd door een speciaal samengestelde werkgroep van de vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ). Ruim 50 zalmschouwen van de VBZ liggen tijdens Sail van 17 t/m 21 augustus afgemeerd in het Oosterdok, direct naast 'science center' Nemo. In samenwerking met Stichting de Oude Vissershaven en het Visserij- en Cultuurhistorisch museum Woudrichem wordt bij de zalmschouwen een heus 'visserijpaviljoen' gerealiseerd, waar u slenterend langs de kade, met een gebakken visje in de hand, alles te weten kunt komen over de rijke visserijhistorie van ons land.

gouda
bijgewerkt: 10/08/2005
© gemeente Gouda sitemap disclaimer webmaster