Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin brengt 13 augustus 2005 bezoek aan Apeldoorn

Hare Majesteit de Koningin brengt op 13 augustus in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum een bezoek aan Apeldoorn.

In de ochtend onthult de Koningin in Paleis Het Loo het schilderij Vivat Oraenge, dat aan de Koningin wordt aangeboden. In de middag neemt de Koningin een in de Grote Kerk geplaatst gebrandschilderd raam in ontvangst, dat haar als jubileumgeschenk wordt aangeboden door de Apeldoornse gemeenschap. De dag eindigt met een Nationaal Hippisch Saluut op de terreinen van Paleis Het Loo.

Het schilderij Vivat Oraenge is een stilleven, vervuld van Oranjesymboliek, en geschilderd door Jan Davidsz. de Heem (1606-1683/84). De Stichting Vivat Oraenge is opgericht door de Vereniging Rembrandt met het doel het schilderij te verwerven. De verwerving is mede tot stand gekomen middels een financiële bijdrage van een groot aantal particulieren. Het schilderij wordt opgenomen in de collectie van Paleis Het Loo en is vanaf de onthulling door de Koningin door bezoekers van het Paleis te bezichtigen.

De Apeldoornse Gemeenschap biedt aan de Koningin een gebrandschilderd raam aan ter blijvende herinnering aan haar 25-jarig regeringsjubileum. Het raam wordt geplaatst in de Grote Kerk en is ontworpen door de Deventerse ontwerper en glazenier Huub Kurvers. Het raam moest passen bij het bestaande Wilhelmina-raam, maar een eigentijdse uitstraling hebben.

De Grote Kerk heeft een sterke relatie met de Koninklijke Familie; de eerste steen is gelegd door de jonge Koningin Wilhelmina, die vaak in de Grote Kerk naar de kerk ging. Het huwelijk van Prins Maurits en Prinses Mariléne is in de Grote Kerk voltrokken en ook Prins Pieter Christiaan trouwt in de Grote Kerk.

Op de terreinen van Paleis Het Loo organiseert de Nederlandse paardensector eveneens in het kader van het 25-jarig regeringsjubileum van de Koningin, een massaal Hippisch Saluut. De hippische organisaties verzorgen een presentatie van het paard in Nederland. De presentatie betreft de plaats van het paard in de sport, de fokkerij, de recreatie en de verschillende hippische gebruiksvormen. De meeste Nederlandse paarden- en ponyrassen zijn aanwezig. Daarnaast vinden demonstraties plaats, waardoor een geheel ontstaat met paarden en ruiters uit alle lagen van de hippische sector. Een aantal (oud) Olympische deelnemers doet mee aan de demonstratie.

De Koningin woont het Hippisch Saluut bij, vergezeld door leden van de Koninklijke Familie.

4 juli 2005
© RVD