Kabinet van de President van de republiek Suriname


TOESPRAAK VAN DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Z.E. RUNALDO RONALD VENETIAAN T.G.V. DE INAUGURATIE VAN DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Z.E. RUNALDO RONALD VENETIAAN, EN DE VICEPRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Z.E. RAMDIEN SARDJOE, OP VRIJDAG 12 AUGUSTUS 2005 IN DE AULA VAN DE UNIVERSITEIT (CENTRUM KERK)

§ Mijnheer de Voorzitter van De Nationale Assemblee, Salam Somohardjo, § Leden van De nationale Assemblee,
§ Voorzitter en Leden van de Districtsraden en Ressortsraden, § Leden van het Corps Diplomatique, in uw kwaliteit van vertegenwoordiger van de staatshoofden, die u naar Paramaribo hebben afgevaardigd, § Mijnheer de Waarnemend President en Leden van het Hof van Justitie, § Leden van de Raad van Ministers,
§ Leden van het Corps Consulair,
§ Leden van het Corps Regionale en Internationale organisaties, § Leden van de Staatsraad,
§ Voorzitter en Leden van de Rekenkamer,
§ Excellenties,
§ Dames en Heren,
§ en met uw toestemming Voorzitter richt ik mij eveneens tot het Volk van Suriname, Na een lange verkiezingsstrijd en een langdurige verkiezingsprocedure is heden met de inauguratie van mij tot president van de Republiek Suriname en van de heer Ramdien Sardjoe tot vicepresident, het begin van de nieuwe regeerperiode, 2005 tot en met 2010, een feit.
De uitslag van de algemene verkiezingen op 25 mei 2005 heeft, voor wat het resultaat op het niveau van De Nationale Assemblee betreft, geen grondslag gegenereerd voor de vorming van een nieuwe regering op korte termijn.
Ook na de vorming van een nieuwe coalitie tussen de grootste politieke combinatie, het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling, A Combinatie en het Democratisch Alternatief '91, was de gang naar een verkiezing in de Verenigde Volksvergadering noodzakelijk.
De heer Ramdien Sardjoe en ik spreken onze erkentelijkheid uit aan al degenen, met name aan al de leden van de Verenigde Volksvergadering, die hebben bijgedragen tot onze uitverkiezing.
Onze uitverkiezing mag gezien worden als een overwinning niet alleen van het politiek programma waar het Nieuw Front, A Combinatie en DA '91 voor staan, maar ook en vooral als een overwinning van de politiek van verbroedering en nationale eenheid op de op raciale sentimenten geïnspireerde campagne die door sommigen is gevoerd.
---

De uitkomst van deze strijd zal zowel politiek Suriname als de overige samenleving inspireren om voort te bouwen aan de eenheid van de Surinaamse natie.

Mijnheer de Voorzitter,
Excellenties,
Dames en Heren,
Het wil mij voorkomen, dat vermeden moet worden dat deze toespraak waarmee ik, mede namens de VicePresident, de leiding van de Regering van Suriname aanvaard, wordt tot een miniRegeringsverklaring.
Wel wens ik tot uiting te brengen dat al het goede dat tot stand is gebracht in de zojuist afgesloten regeerperiode, zal worden voortgezet.
Met name het beleid op financieel en monetair gebied met de strakke begrotingsdiscipline, het beleid dat zo succesvol heeft geleid tot monetaire stabiliteit en voorspelbaarheid en zekerheid in de economie, zal worden voortgezet.
De groei van de economie, die ondermeer tot uitdrukking komt in de groei van het Bruto Nationaal Product, zal verder worden bevorderd.
Maar gerichte maatregelen zullen ervoor moeten zorgen dat de groei van de economie zich vertaald in vooruitgang op sociaal gebied, waaronder groei van de werkgelegenheid, terugdringing van de armoede, verbetering van de bereikbaarheid van goede huisvesting, goed onderwijs, goede gezondheidszorg en een goed seniorenbeleid. Wij zijn ons terdege bewust van de interne en externe factoren die onze vooruitgang bedreigen. De toenemende verruwing van de interne criminaliteit en de grensoverschrijdende misdaad zijn zeer potentiële factoren die resulteren in destabilisatie van het klimaat van rust en orde in onze samenleving. Deze dreiging van de zijde van de criminaliteit zal met alle ons ten dienste staande middelen bestreden worden. Waakzaamheid is ook geboden ten aanzien van uitingen van extremisme en terrorisme, uitingen die onze interne en externe veiligheid bedreigen. Nationale inspanning naast regionale en internationale samenwerking zullen onze weerbaarheid tegen deze categorie van bedreiging van onze veiligheid moeten versterken. Niet alleen het kwaad in de wereld vereist onze hoogste waakzaamheid. Positief bedoelde structuren en processen kunnen voor ons volk grote risico's behelzen. De regelgeving in het kader van de Wereld Handelsorganisatie (WTO) vormt een directe aanslag op de exportmogelijkheden van onze rijst en onze bananen. Wij zullen met al onze deskundigheid en creativiteit hierop een antwoord moeten vinden.
---

Mijnheer de Voorzitter,
Excellenties,
Dames en Heren,
Alle Surinamers zijn ervan overtuigd, dat het de hoogste tijd is dat wij in versneld tempo de modernisering van onze gemeenschap realiseren.
Wij mogen ons verheugen dat wij als Regering deze uitdaging met een verbreed front tegemoet treden. Met name de bijdrage van de kant van actoren afkomstig uit het binnenland, kan een belangrijke stimulans vormen bij onze inspanning om de ontwikkeling over ons gehele grondgebied, ook in het binnenland, te realiseren. Ook wat dit punt betreft, zal worden voortgebouwd op hetgeen in de vorige regeerperiode tot stand is gebracht.
In alle sectoren echter, zal gezorgd worden voor nieuwe impulsen. Op regionaal en internationaal gebied zal het beleid worden voortgezet met de voor ons buitenlands beleid ontwikkelde uitgangspunten van goed nabuurschap, integratie in de regio, multilateralisme en goede relaties met de landen van herkomst. Bij dit alles is natuurlijk het belang van Suriname hoofduitgangspunt, maar ook aan onze verantwoordelijkheid als lid van de wereldgemeenschap zal inhoud gegeven moeten worden.
Mijnheer de Voorzitter,
Mede namens de nieuw beëdigde VicePresident spreek ik mijn hartelijke dank uit aan de zojuist afgetreden VicePresident Mr. Jules Ratankumar Ajodhia en al de leden van de Raad van Ministers en de Onderministers, die zich in de afgelopen vijf jaar ten volle gegeven hebben om zowel de routine van het bestuur van het land gaande te houden als de openingen te maken naar nieuwe dimensies in onze ontwikkeling. Mr. Ajodhia, dames en heren Ministers en Onderministers, De nieuwe Regering zal gaarne voortbouwen op de goede vruchten van Uw arbeid. Voorzitter,
Excellenties,
Dames en Heren,
De Ministers en Onderministers van het Kabinet VenetiaanAjodhia hebben hun portefeuilles aan de President ter beschikking gesteld. Het proces van de vaststelling van de personele bezetting van het Kabinet voor de nieuwe regeerperiode is ingezet.
---

Het beleid dat in de Regeringsverklaring zal worden neergelegd, zal mede aan de hand van hoorzittingen met daarvoor in aanmerking komende instanties en organisaties, worden geformuleerd.
Maar ook de realisatie van dat beleid zal geen zaak zijn van slechts de bewindslieden en hun medewerkers.
De verdere ontwikkeling zal tot stand komen met de inzet van het bedrijfsleven en de vakbeweging, de inzet van alle generaties: jongeren, volwassenen en ouderen, de inzet van alle bevolkingsgroepen, alle regio's, de inzet van het gehele volk, elk naar zijn eigen potentie.
Samen zullen wij bouwen aan een mooie toekomst.
Steeds met de zegen van de Almachtige!

---


---