Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
12 augustus 2005

PLAN VOOR 'S WERELDS GROOTSTE PALMOLIEPLANTAGE FUNEST VOOR REGENWOUD BORNEO

De Indonesische regering heeft plannen klaar liggen om in Kalimantan ­ het Indonesische deel van het eiland Borneo - een palmolieplantage zo groot als bijna half Nederland aan te leggen. De plannen, gefinancierd door China, beslaan een gebied met een omvang van 1.8 miljoen hectare in de bergachtige regio grenzend aan Maleisië. Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt dat als Indonesië dit project uitvoert, het een verwoestende impact zal hebben op de bossen, dieren, planten en inheemse bevolking van Borneo.

Het gebied dat Indonesië op het oog heeft maakt deel uit van het zogenaamde 'Hart van Borneo', qua biodiversiteit een van de meest rijke gebieden ter wereld. Het Hart van Borneo omvat nog grote oppervlaktes regenwoud, leefgebied van onder andere de orang-oetan en de Borneose goudkat. In de laatste tien jaar zijn er gemiddeld 3 nieuwe soorten per maand ontdekt. Bovendien ontspringen 14 van de 20 grootste rivieren van het eiland in dit bergachtige gebied, waardoor het Hart van Borneo ook van cruciaal belang is voor de zoetwaterhuishouding van het eiland.

Het Wereld Natuur Fonds benadrukt dat het Hart van Borneo zich ook in economisch opzicht absoluut niet leent voor aanleg van oliepalmplantages, vanwege de onvruchtbare grond en steile hellingen. Deskundigen raden aanleg van oliepalmplantages af in gebieden hoger dan 200 meter boven de zeespiegel of met een hellingsgraad van meer dan 30%. Het Centrum voor Internationaal Bosbouw Onderzoek (1) onderzocht in 2004 200 proefgebieden in het Hart van Borneo, geen was geschikt voor het verbouwen van palmolie.

Economisch voordeel van het verkrijgen van een palmolievergunning in een bosgebied is dat een bedrijf het bos mag kappen en het hout verkopen ter voorbereiding op de aanleg van een plantage. De opbrengst van de houtverkoop kan dan worden gebruikt om aanleg van een plantage te bekostigen. Er zijn vanuit het verleden ook gevallen bekend van bedrijven die een palmolievergunning hebben aangevraagd puur en alleen om het hout uit een gebied te kunnen oogsten. Na het kappen van de bomen is van aanleg van een plantage dan geen sprake en blijft een gebied kaal achter.

De Indonesische regering stelt dat het project de natuur geen schade toe zal brengen. Het Wereld Natuur Fonds benadrukt echter dat aanleg van een palmolieplantage in het voor mens en natuur zo waardevolle en bosrijke Hart van Borneo, niet voldoet aan de criteria voor duurzame palmolie. Belangrijk criterium is namelijk dat de aanleg van een palmolieplantage niet ten koste mag gaan van het regenwoud. Het Wereld Natuur Fonds wijst er bovendien op dat er nog volop gedegradeerde en kale gebieden beschikbaar zijn in Kalimantan voor palmolieplantages.

Het Wereld Natuur Fonds werkt via de 'Ronde Tafel over Duurzame Palmolie (2)' nauw samen met het bedrijfsleven en andere betrokkenen om te komen tot criteria voor duurzame palmolieproductie. De Indonesische Palmolie Commissie, ook vertegenwoordigd in dit overleg, heeft zich eveneens tegen de plannen voor deze mega-plantage in het Hart van Borneo uitgesproken, en voor het verduurzamen van palmolieproductie in Indonesië.

"Wij doen een dringend beroep op de Indonesische overheid om alleen samen te werken met investeerders die de productie van duurzame palmolie ondersteunen" aldus Mubariq Ahmad, directeur van WWF-Indonesië. "Om de nog resterende natuurlijke rijkdom van Borneo te behouden en de mensen van Borneo een toekomst te bieden is duurzame ontwikkeling nodig, geen maatregelen gericht op winst op de korte-termijn".

Palmolie wordt verwerkt in allerlei alledaagse producten zoals zeep, shampoo, margarine, sauzen en frituurolie. Borneo telt op dit moment zo'n 2,5 miljoen ha. palmolieplantages, en dit areaal is nog altijd groeiende. Nederland is na China en India de grootste importeur van palmolie in de wereld. Gerhard van den Top, directeur Natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds: "Nederland kan als groot-importeur internationaal het goede voorbeeld geven door alleen import van duurzaam geproduceerde palmolie toe te staan".

///////////////////////////////////////
1: CIFOR: Centre for International Forestry Research 2: RSPO: Roundtable on Sustainable Palm Oil, waarin naast het Wereld Natuur Fonds en de Indonesische Palmolie Commissie onder andere ook Unilever, de Rabobank en Novib vertegenwoordigd zijn.