Rechtbank Leeuwarden


Studente terecht ingedeeld in lotingsklasse C

12 augustus - IB Groep heeft een studente die zich op basis van haar in 2001 behaalde VWO-diploma oude stijl voor het studiejaar 2005-2006 heeft aangemeld voor de studie Diergeneeskunde ingedeeld in lotingsklasse C. Zij is vervolgens uitgeloot.

Gezien het gemiddelde van haar examencijfers (hoger dan een 8 gemiddeld) was aan de studente in 2001 al, op basis van een indeling in lotingsklasse A, een plaatsingsbewijs voor die studie toegekend. Omdat zij eerst wilde gaan werken heeft zij daarvan geen gebruik gemaakt.

Op basis van de Wet profielen voortgezet onderwijs (in werking getreden op 1 augustus 1998) geldt thans als vooropleidingseis voor een universitaire opleiding het VWO-"profieldiploma". Een student met een VWO-diploma oude stijl kan op basis van die wet met ingang van het studiejaar 2005-2006 nog slechts worden toegelaten tot de universiteit, nadat de betrokken universiteit vrijstelling heeft verleend van de huidige vooropleidingseis.

Indien die vrijstelling wordt verkregen deelt IB Groep op grond van de wet de betreffende student in lotingsklasse C in.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht oordeelt dat deze studente terecht is ingedeeld in lotingsklasse C. De overgangsregeling die IB Groep heeft getroffen voor degenen die in 2004 via het staatsexamen hun VWO-diploma oude stijl hebben behaald, is niet op haar van toepassing.

LJ Nummer

AU0867

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 12 augustus 2005 Naar boven