Gemeente Breda

Sluiting Coffeeshop Mediterannee-Rif geschorst

De voorzieningenrechter van de rechtbank Breda heeft het besluit tot sluiting van de coffeeshop Mediterannee-Rif van de burgemeester van Breda geschorst tot zes weken na verzending van de beslissing op bezwaar.

Wegens overtreding van het Koffieshopbeleid gemeente Breda 1999 had de burgemeester de exploitant van coffeeshop 'Mediterannee-Rif' aan de Ginnekenweg 68 gelast om per 13 juli 2005 zijn bedrijf te sluiten voor de periode van drie maanden. De exploitant van de coffeeshop heeft in een voorlopige voorziening bij de rechtbank Breda om schorsing van het besluit verzocht en dit is toegewezen.

De gedoogde coffeeshop Mediterannee-Rif is sinds 1 juli 1985 gevestigd aan de Ginnekenweg 68. In 2001 heeft de exploitant van coffeeshop een waarschuwing gehad wegens wegens overtreding van de transactiehoeveelheid en afwezigheid van de exploitant.

Na klachten vanuit de buurt over de coffeeshop, heeft de politie in mei 2005 een actie gehouden bij de coffeeshop. Geconstateerd is dat er vanuit Mediterannee-Rif meerdere malen de transactiehoeveelheid is overtreden en er een zeer grote handelsvoorraad aanwezig was.

Naar aanleiding van deze overtredingen heeft de burgemeester van Breda besloten tot sluiting omdat de exploitant van de coffeeshop heeft gehandeld in strijd met het Koffieshopbeleid. Coffeeshop Mediterannee-Rif is een van de gedoogde koffieshops in Breda. De verkoop van softdrugs vanuit de coffeeshop is toegestaan, mits dit gebeurt onder de strikte voorwaarden van het coffeeshopbeleid.

De voorzieningenrechter heeft nu geoordeeld dat niet voldoende aannemelijk is geworden dat de exploitant van coffeeshop Mediterannee-Rif daadwerkelijk de waarschuwing van 7 mei 2001 heeft ontvangen. Nu dit een voorwaarde is voor sluiting, heeft de voorzieningenrechter het besluit tot sluiting geschorst. Daarnaast heeft de voorzieningenrechter overwogen of gezien de periode van 4 jaar waarin kennelijk geen overtredingen zijn geconstateerd waarop tot sluiting werd overgegaan, de waarschuwing uit 2001 nog kon worden tegengeworpen.

Het besluit wordt nu voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften waarna de burgemeester een beslissing op bezwaar neemt. De burgemeester blijft, met hulp van de politie, de gedoogde coffeeshops strikt controleren. Waar nodig zal hij bij overtreding van het coffeeshopbeleid handhavend optreden. Daarnaast heeft ook de de illegale handel in drugs, en de daarmee samenhangende overlast voortdurend de aandacht van de burgemeester en politie. Dit om de overlast vanuit en rond de coffeeshops voor omwonenden en de rest van de stad te beperken.

Breda, 12 augustus 2005