KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

12-8-2005

Finalewedstrijden bij het EK Laser Radial en Standaard van start

EK Laser Radial
Op de vijfde dag van het Europese Kampioenschap Laser Radial in Kroatië werden de deelnemers gisteren verdeeld in een Silver en een Gold fleet. Voor de dames gold dat alledrie de Nederlandse dames in de Gold fleet voeren. Merel Witteveen behaalde gister haar slechtste resultaten van dit kampioenschap. Zij werd achtereenvolgens 36e, 6e en 36e. Merel komt hiermee na acht gevaren races en één aftrek op de 14e plaats in het tussenklassement te staan. Gea Jutjens vinden we op een 21e plaats overall en Annemieke Bes op een 35e plaats overall. De Amerikaanse Paige Railey gaat aan de leiding en steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Bij de jeugd meisjes staat Marit Bouwmeester na zeven gevaren
wedstrijden en één aftrek op een derde plaats in het tussenklassement. Marit werd gister tijdens de eerste race vijfde en in de tweede race kwam ze als derde over de finishlijn. Zusje Anneke had gister een iets minder goede dag met twee keer een twintigste plaats. Zij staat nu op een 13e plaats overall. Willemien Pelt staat op een 37e plaats overall. Bij de meisjes is de vloot overigens niet verdeeld in een Silver en een Gold fleet.

Er werden op deze voorlaatste dag van het Europese kampioenschap twee wedstrijden gevaren bij de heren. Bij de Heren hoefde de vloot vanwege het deelnemersaantal ook niet verdeeld te worden.
Rodie van Mackelenbergh staat nog steeds op een vijfde plaats overall na zes gevaren wedstrijden en
één aftrek. Paul Damen is een plaatsje gestegen en staat op een 17e plaats.

Bij de jeugd jongens is de vloot verdeeld in een Bronze, Silver en Gold fleet. De jongens hadden gisteren drie wedstrijden af te ronden. Gijs Pelt kon de vorm van eerder deze week, toen hij alledrie de wedstrijden won niet behouden. Hij werd 36e, 8e en 26e. Na acht gevaren wedstrijden en één aftrek staat hij nu op de 7e plaats in het tussenklassement. Steven Le Fevre wist gister twee van de drie wedstrijden te winnen. In de laatste wedstrijd werd hij helaas 48e. Steven staat nu op een 13e plaats in het tussenklassement. Peter van Aacken die ook in de Gold fleet strijdt staat op een 34e plaats overall.

Overige Nederlandse deelname:
Heren:
25. Stephan Veldman
28. Jorne Knegt
30. Jerome Budde
36. Patrick Legierse
38. Reinout Goosen
39. Dave Alders

Jeugd jongens:
Silver Fleet
24. Dirk de Graaff
50. Hein van Egmond
Bronze Fleet
25. Thomas van Rossum
35. Pim Stumpel
50. Thomas Stumpel

Vandaag is de laatste dag van het Europese Kampioenschap in de Laser Radial.

www.euroradial2005.com

EK Laser Standaard
Ook bij het Europese kampioenschap in de Laser Standaard werd de vloot gister verdeeld in een Gold en een Silver Fleet. Er werden bij de heren twee wedstrijden gevaren. Marc de Haas ging na acht gevaren wedstrijden in tptaal Eduardo van Vianen voorbij in het
tussenklassement. Marc staat op de 24e plaats en Eduardo op een 27e plaats overall. Roelof Bouwmeester, die in de Silver fleet vaart, staat op een 81e plaats in het tussenklassement.

Overige Nederlandse deelname:
Silver Fleet
88. Sietse-Jan Sietzema
97. Erwin Veldman
116. Mattieu Moerman

Vandaag is ook voor de Laser Standaard de laatste dag van het
kampioenschap.

www.cartagena2005.com

EK Finn
Tijdens het Europese kampioenschap in de Finn klasse in Zweden zijn gisteren twee wedstrijden verzeild. Na vijf gevaren wedstrijden, en één aftrek, staat Stefan de Vries op een 24e plaats in het
tussenklassement. Stefan begon gister goed en behaalde zijn beste resultaat van dit EK, een elfde plaats. Later op de dag behaalde hij ook zijn slechtste resultaat, in de tweede wedstrijd kwam hij als 38e over de finishlijn. Wietze Zetzema zakte een aantal plaatsen en staat nu op een 38e plaats overall. Vlak achter hem op een 40e plaats vinden we Sander Willems.
De Fnnen hebben nog drie wedstrijddagen voor de boeg, het
kampioenschap eindigt op zondag 14 augustus.

www.eurofinn2005.org

EK Tornado
Het team van Mitch Booth en Herbert Dercksen staat vijftiende overall na een dubieuze vijfde race tijdens het Europees Kampioenschap Tornado. Er stond gister aanvankelijk twaalf knopen wind in het Zweedse Västervik. Gedurende de wedstrijd viel die vervolgens helemaal weg. Het Nederlandse duo behaalde uiteindelijk een zeventiende plaats, waardoor het een plek zakte in het klassement. De Spanjaarden
Echavarri en Paz gaan nog steeds aan de leiding van het EK, maar nu ook in de strijd om de Mats Nyberg Trophy voor de gehele vloot (inclusief deelnemers van buiten Europa).
We hebben zelfs twintig minuten helemaal stil gelegen bij de
benedenboei, vertelt Dercksen na afloop. De wedstrijd had eigenlijk afgeschoten moeten worden. Dit is dus zonde, want met die OCS als aftrek zaten we er nog prima bij. Nu hebben we die zeventiende plek erbij. Er lopen op dit moment ook veel protesten van andere teams tegen het comité. De Oostenrijkers Hagara en Steinacher pakten de overwinning, gevolgd door Echavarri en Paz (ESP). De Spanjaarden namen in het algemene klassement voor de Mats Nyberg Trophy de leiding over van de Australiërs Bundock en Worrall.
Het EK Tornado duurt nog tot en met zaterdag 13 augustus.

www.multihullsweden.com

EK 49er
Bij het Europese Kampioenschap in de 49er klasse stonden er op de tweede wedstrijddag vier races op het programma. Serge de Prie en Ferdinand van West komen aardig mee in het sterke deelnemersveld. Zij werden achtereenvolgens 13e, 12e, 13e en nogmals 12e. Hiermee komen zijn op een 51e plaats in het tussenklassement te staan. Jeroen van Catz en Wilco Stavenuiter hadden gister ook een goede dag. Zij werden 10e, 17e, 9e en 13e. Deze jongens staat nu op een 60e plaats overall. Er heeft nog geen aftrek plaatsgevonden.

Het EK 49er duurt nog tot en met zondag.

www.vallensbaek-sejlklub.dk