Gemeente Almere

Huurtoeslag bij sterke inkomensdaling

Ontslag, arbeidsongeschiktheid door een ernstig ongeluk of met pensioenVan het ene op het andere moment kan uw inkomen drastisch dalen. In de oude regeling kwam het ministerie van VROM mensen bij wie dit gebeurt tegemoet met de Vangnetregeling Huursubsidie. Huurders van wie het inkomen met minstens 20 procent was gedaald ten opzichte van vorig jaar, konden hierdoor toch huursubsidie krijgen.

Per 1 januari 2006 neemt de belastingdienst deze taak op zich. Dan gaat huursubsidie anders heten: huurtoeslag.

Anders dan anders
Anders dan voorgaande jaren is de periode waarover u mogelijk huursubsidie ontvangt slechts een half jaar, namelijk van 1 juli tot en met 31 december 2005. Hierna neemt de Belastingdienst deze taak van VROM over.
Huursubsidie gaat vanaf dan huurtoeslag heten. Omdat de Belastingdienst voor de huurtoeslag 2006 uitgaat van het werkelijke inkomen in 2006, bestaat er geen noodzaak meer om de vangnetregeling in stand te houden. De vangnetregeling wordt vanaf dan dus afgeschaft. Als u als huurder in 2006 te maken hebt met een inkomensdaling, dan kan het zijn dat u recht heeft op (extra) huurtoeslag.

Meer informatie over de Vangnetregeling Huursubsidie kunt u krijgen bij de gemeente, afdeling Bouwen en Wonen. Ook vindt u meer informatie op de website van het ministerie van VROM:
www.vrom.nl/vangnetregeling.

Stadhuis: openingstijden Bouwen en Wonen: Maandag t/m vrijdag 09.00 13.00 uur, donderdagavond 18.00 20.00 uur.

De Belastingdienst zal u vanaf augustus uitgebreid informeren over de nieuwe huurtoeslag via een campagne. U kunt de huurtoeslag vanaf september 2005 rechtstreeks aanvragen bij de Belastingdienst. Wie in 2005 in aanmerking komt voor huurtoeslag, ontvangt in september 2005 automatisch een gecombineerd aanvraagformulier voor huur- en zorgtoeslag.