Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

28 juli 2005

Internationale Taalkunde Olympiade voor het eerst in Leiden

Dertien scholierenteams uit negen verschillende Europese landen, waaronder Rusland, Finland, Bulgarije en Nederland, strijden van 8 tot 12 augustus op de Universiteit Leiden om de eerste prijs op de Internationale Taalkunde Olympiade. Het is voor het eerst dat dit unieke evenement in Nederland plaatsvindt. Scholieren van 15 tot 19 jaar proberen in teamverband én individueel opgaven op te lossen die gaan over levende en dode talen en vreemde schriftsoorten van over de hele wereld. De opgaven hebben de vorm van denksportpuzzels. Deze wedstrijd vindt grotendeels plaats op de Faculteit der Letteren van de Universiteit Leiden, die dit jaar de organisator is van het evenement is. De twee Nederlandse teams zijn geselecteerd uit de deelnemers aan de Nederlandse Taalkunde Olympiade, die al sinds vijf jaar wordt gehouden op de Leidse universiteit. Onder de leden van het Comité van Aanbeveling bevinden zich de burgemeester van Leiden, de heer Henri Lenferink, en de voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité, mevrouw Erica Terpstra.

De Internationale Taalkunde Olympiade is een jaarlijks terugkerend evenement, dat elk jaar in een ander land wordt georganiseerd. In 2003 vond het voor de eerste keer plaats in Bulgarije, waarbij het Nederlandse team een paar eerste prijzen in de wacht sleepte. Naast de Nederlanders bestaan de teams dit jaar uit scholieren uit Finland, Estland, Letland, Polen, Roemenië, Bulgarije, Servië en Rusland. De vragen die tijdens een taalkunde-olympiade opgelost moeten worden, kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het vertalen van zinnetjes van het Nederlands naar het Japans, bepalen welk Ossetisch dialect ouder is of het ontcijferen van een koningsinscriptie in Luwisch hiëroglyfenschrift. De deelnemers hoeven hiervoor de talen niet te kennen; ze kunnen de opgaven oplossen door logisch na te denken aan de hand van gegevens die ze bij de opgave krijgen. De opdrachten voor de Internationale Taalkunde Olympiade worden van tevoren vertaald in de moedertaal van de deelnemers, zodat kennis van het Engels in de wedstrijd geen rol speelt.

Op initiatief van de organisatoren van de Taal- en Wiskunde Olympiade in Moskou, St-Petersburg en Bulgarije werd in 2003 de 1^e Internationale Taalkunde Olympiade gehouden in Borovetz, Bulgarije. Sindsdien neemt het aantal deelnemende landen elk jaar toe.

De Nederlandse deelnemers van de internationale competitie komen uit Goirle, Purmerend, Delft, Ede, De Bilt, Amsterdam, Amstelveen en Barendrecht. Alexei Nazarov uit Delft, die al verschillende malen prijzen heeft gewonnen, doet nu voor de derde en laatste keer mee met de Internationale Taalkunde Olympiade voor scholieren hij gaat in september beginnen met de opleiding Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden en komt dan als student niet meer in aanmerking voor deelname.

Meer informatie over de derde Internationale Taalkunde Olympiade, het programma, de deelnemende teams en achtergrondinformatie.