GGD Rotterdam e.o.


Teken en de ziekte van Lyme

Als u op vakantie gaat in de Ardennen, of deze zomerdagen doorbrengt in je volkstuin dan is de kans op een tekenbeet groot. Niet alleen in de bossen maar ook in bijvoorbeeld de Rotterdamse stadsparken of in uw tuin loopt u de kans gebeten te worden door een teek.

Wat zijn teken?

Teken zijn bruin-zwarte spinachtige dieren van ongeveer drie millimeter groot. Zij leven voornamelijk in bossen en struiken. Teken zijn parasieten: ze bijten zich vast in de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen. Teken hebben hierbij de voorkeur voor plekken waar de huid dun of warm en vochtig is zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik. Bij kinderen worden teken vaak op het hoofd, in de hals, achter de oren en bij de haargrens gevonden.

Voorkomen is beter dan genezen

Hierom is het belangrijk dat u uzelf en uw kinderen na een bezoek in de vrije natuur of een parkachtige omgeving controleert op teken. Dit kunt u doen door het hele lichaam, en vooral de holten goed te onderwerpen aan een controle. Ook zijn er maatregelen te nemen om de teek veel minder kans te geven, door bijvoorbeeld de onbedekte huid in te smeren met een muggenolie of muggenstift die DEET (diethyltoluamide) bevat.

Informatiebrochure

Meer informatie over het voorkomen en verwijderen van teken of het herkennen van een besmetting door teken vindt u hier.