Gemeente Apeldoorn

Gemeente straft milieuovertreders publiekelijk

Vanaf 1 september 2005 maakt de gemeente Apeldoorn handhavingbesluiten tegen milieuovertreders publiekelijk bekend. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten als aanvulling op de huidige handhavingstrategie van de gemeente bij milieuovertredingen.

Bedrijven of burgers ontvangen na een geconstateerde overtreding een waarschuwing van de gemeente. Deze waarschuwing geeft aan binnen welke termijn bepaalde maatregelen genomen moeten worden om de overtreding te niet te doen. Reageert men hier niet of onvoldoende adequaat op dan kan het bedrijf of persoon die in overtreding is een handhavingbeschikking van de gemeente verwachten. Een handhavingsbeleid bestaat uit een aanschrijving om de overtreding te beëindigen met als sanctie een dwangsom of het intrekken van de milieuvergunning. In het uiterste geval (tijdelijke) sluiting van het bedrijf.

Het publiceren van de handhavingbesluiten sluit aan bij de wijze waarop de gemeente het gewenste naleefgedrag van de regelgeving bij instellingen en bedrijven wil verbeteren en het aantal milieuklachten wil terugbrengen. Om het gewenste naleefgedrag te stimuleren verstrekt de gemeente gerichte informatie over de regelgeving en haar beleid. Daarnaast hanteert ze een bedrijfstak gerichte controles en een bonus/malussysteem voor vergunningplichtige bedrijven. Met dit systeem wordt de controlefrequentie van de gemeente aan bedrijven beïnvloed door hun naleefgedrag. Is dit gedrag conform de regelgeving, dan wordt het bedrijf minder frequent bezocht door de gemeente (bonus). Bedrijven die niet voldoen aan de regelgeving worden vaker bezocht (malus).

De gemeente is van mening dat uit het bekend maken van en welke stappen zij onderneemt tegen milieuovertreders een preventieve werking gaat. Het bekendmaken van de handhavingbeschikkingen past volgens de gemeente daarom goed binnen het huidige beleid. De verwachting is dat er weinig bedrijven of burgers zijn die publiekelijk aan de kaak gesteld willen worden en daardoor sneller geneigd zijn zich aan regelgeving te houden.

Voor het laatst bijgewerkt op: 11-aug-2005 03:06