Openbaar Ministerie

Persberichten
11 augustus 2005

OM Breda eist zware maatregel voor vier VEELplegers

De officier van justitie eiste vanmorgen voor vier VEELplegers uit het Bredase arrondissement de ISD-maatregel. De ISD-maatregel staat voor plaatsing in een Inrichting voor Stelselmatige Daders gedurende een periode van maximaal twee jaar.

VEELplegerproject Breda

In februari 2004 startte het OM Breda in samenwerking met de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen met de VEELplegersaanpak. De dadergerichte aanpak was al gericht op een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers. Een groep van 240 VEELplegers worden bij geconstateerde overlastgevende criminaliteit vastgezet tot hun zaak voor de rechter dient en horen een strengere eis. Bij hun strafzaak wordt door de officier via de persoonskaart het verleden van de VEELpleger geschetst; strafblad en detentiegegevens komen aan de orde, ook de reeds gepleegde inspanningen door justitiële en maatschappelijke instanties, waardoor duidelijk wordt dat alles is geprobeerd en dat alleen detentie nog een optie is.

ISD

Het is niet de eerste keer dat de maatregel wordt geëist door het Bredase parket. Eind juni is reeds aan twee VEELpleger de maatregel opgelegd door de rechtbank. Tijdens de VEELplegerszitting van 11 augustus worden weer vier plaatsingen gevraagd. Het Bredase arrondissement beschikt over 11 plaatsen in 2005. In 2006 komen er acht plaatsen bij. In 2007 nog eens dertien. De geplaatste VEELplegers komen in de gevangenis Nieuw Vosseveld in Vught terecht.

De doelstelling van de ISD-maatregel is het terugdringen van recidive van personen die langdurig veel overlast en criminaliteit veroorzaken in de samenleving. Indien de verdachte gemotiveerd is, kan tevens een hulpverleningstraject ingezet worden. Hiervoor zijn nieuwe methoden en werkwijzen ontwikkeld. Als de gestrafte meewerkt, maakt de Reclassering een risico-analyse per individu, gericht op gedragsverandering en reïntegratie. Tijdens de behandeling wordt bijvoorbeeld de verslaving aangepakt en wordt toegewerkt naar opleiding of arbeid. Werkt de gedetineerde niet mee, dan wordt op een andere manier recidive geminimaliseerd: twee jaar lang wordt het de VEELpleger onmogelijk gemaakt delicten te plegen.Sinds 1 oktober 2004 is het wettelijk mogelijk de rechter te vragen een ISD-maatregel op te leggen.

De maatregelen zijn vandaag gevraagd voor:

* een 41-jarige man die in Oosterhout een auto-inbraak zou hebben gepleegd, waarbij hij een CD-speler buitgemaakt zou hebben
* een 36-jarige man die in Breda verantwoordelijk zou zijn voor twee bedrijfsinbraken, een pogingen daartoe en voor diefstal van een fiets

* een 29-jarige man die verdacht wordt van een poging autodiefstal of -inbraak in Tilburg.

* en een 23-jarige man die van twee auto-inbraken, een poging auto-inbraak en twee winkeldiefstallen in Breda wordt verdacht.

In zaken die vandaag voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank Breda werden behandeld, liet de officier in elk het dossier zien dat de verdachte - reeds gelabeld als VEELpleger - grote kans op recidive vertoont. De verdachten voldoen volgens het OM aan de criteria die zijn opgesteld voor de ISD-maatregel. De verdachte heeft in een periode van vijf jaar diverse malen gevangenisstraf opgelegd gekregen. Ondanks dat er al eerdere hulpverlening is geboden vervalt de persoon steeds weer in hetzelfde gedrag, zodat een drangtraject noodzakelijk wordt geacht. De officier van justitie eiste viermaal de onvoorwaardelijke ISD-maatregel voor de maximale termijn van twee jaar.