Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Arcares-dvd voor omgaan met verzet dementerenden

woensdag, 10 augustus 2005

`Hoe moet ik omgaan met verzet van wilsonbekwame cliënten?' is een vraag waar medewerkers in zorginstellingen vaak mee worstelen. Het antwoord is meestal niet eenvoudig te geven. Om medewerkers in de bij haar aangesloten organisaties te ondersteunen in deze situaties heeft Arcares een dvd uitgebracht (Titel: `Volgens mij ....') met een handreiking voor het gebruik daarvan. Op de dvd staan - nagespeelde - scènes waarin dementerenden in verpleeghuizen verzet tonen. Doel is daarmee de discussie op gang te brengen over de verschillende wijzen waarop op dat verzet kan worden gereageerd. Bij een aantal scènes worden al één of meer reactiemogelijkheden getoond. In de dvd staat niet zo zeer het juridisch juiste reageren centraal. Hij is gericht op het (leren) invoelen van de beleving van de cliënt. Van daar uit moet, uiteraard binnen de juridische kaders, steeds weer gezocht worden naar de beste reactie op het getoonde verzet.

Dvd en handreiking zijn vorige week aan alle leden verzonden. Een uitvoerige beleidsnotitie over het zelfde onderwerp is voor leden van Arcares te vinden op de website. Het materiaal vormt een aanvulling op de meer juridisch gerichte publicaties die Arcares eerder uitbracht over vrijheidsbeperkende maatregelen. Ook deze zijn voor leden te vinden op de website onder Zorg &
Dienstverlening/cliëntenwetgeving/Bopz/handreikingen. In aanvulling op het nu verspreide instrumentarium komt Arcares in het najaar met een scholingsaanbod.