Gemeente Woudenberg


Informatie over de Eikenprocessierups

Na de eerste warme dagen van het jaar kunt u de eikenprocessierups in Woudenberg weer tegenkomen. Door contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Op veel eikenbomen in Zuid- en Midden-Nederland kunt u in mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Ze gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunt u klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen of luchtwegen.

Bestrijding
Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, proberen bestrijders -overheid, maar ook particulieren- de plaag milieuvriendelijk en zo vroeg mogelijk te bestrijden. Dit kan door het wegbranden of opzuigen van rupsen en nesten, of door vroegtijdige bespuiting met biologische middelen. Men kan ook alleen waarschuwen, een gebied tijdelijk afsluiten of helemaal niets doen.

Aansprakelijkheid
In principe is de gemeente niet aansprakelijk te stellen voor schade of overlast die de eikenprocessierups oplevert. Hoewel er wel sprake is van een zorgplicht, kan een gemeente niet zonder meer verplicht worden handelend op te treden. Wel kan van de gemeente in bepaalde gevallen verlangd worden de burger adequaat voor te lichten of preventieve maatregelen te nemen. Welke dat zijn kan de gemeente zelf beslissen. Bij openbare wegen rust de risicoaansprakelijkheid op de wegbeheerder.
Op geen enkele wijze kan de overheid verplicht worden om de bestrijding op particulier terrein ter hand te nemen. In principe is elke eigenaar van een perceel zelf verantwoordelijk voor de aanpak van de bestrijding van de overlast.

Herkennen
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom.

Er zijn vooral risico's voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen door verwaaien van brandharen en lege nesten (juli-september).

Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kunnen de reacties veel sterker zijn. Deze verschillen zeer sterk van persoon tot persoon. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

Vermijd contact
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.
Als u op uw eigen perceel te maken hebt met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij de gemeente Woudenberg, telefoonnummer 033-2869100 of 033-28691075.

Meer informatie
Kijk op de volgende internetsite