Gemeente Zaanstad

diverse onderzoeken rondom economie Zaanstad

woensdag 10 augustus 2005

Meer gebruik maken van de kracht en strategische ligging van Zaanstad en gemeentelijke dienstverlening verbeteren.

De jaarlijkse publicatie Werken langs de Zaan 2004 is verschenen. Het geeft een beschrijving van hoe Zaanstad er in economisch opzicht voor staat. Ook is door de gemeente Zaanstad een bedrijvenpeiling gehouden. Bedrijven geven hierin aan wat ze vinden van de gemeente en wat ze verbeterd willen zien. Belangrijke uitkomsten uit beide rapporten zijn dat Zaanstad veel positieve vestigingsfactoren heeft, mede door haar gunstige ligging in de Noordvleugel van de Randstad. Toch is er wel reden tot zorg door teruglopende werkgelegenheid. Zaanstad zet juist in op groei daarvan om haar identiteit als woon-werkstad te behouden. Vooral de gemeente zelf moet meer doen om de positieve Zaanse vestigingsfactoren beter te benutten. Ook moet de gemeente haar eigen dienst- en vergunningverlening aan bedrijven verbeteren.

Publicatie Werken langs de Zaan

Met de jaarlijkse uitgave Werken langs de Zaan kan de ontwikkeling van belangrijke economische parameters in beeld worden gebracht. Uit het rapport blijkt dat ook Zaanstad zich niet heeft kunnen onttrekken aan het slechtere economisch tij. Met betrekking tot kantoren is de leegstand in de kantorenvoorraad in 2004 21 %. Dit cijfer is hetzelfde in de hele regio Amsterdam. De vraag naar kantoren (opname) bedraagt in 2004 7000 m2. Dit ligt wel boven het historisch gemiddelde van 5600 m2.

De werkgelegenheid is in 2004 met 3% afgenomen en het aantal banen is verminderd tot net onder de 50.000 (49.655). Hierbij speelde vooral het wegtrekken van enkele grote werkgevers zoals KPN een rol. Wel is er een toename van het aantal vacatures van 800 in 2003 naar 1300 in 2004. Ook positief is de werkgelegenheidsontwikkeling in de bouw (weer terug op het niveau van 1999) en de voedingsmiddelenindustrie (voor het eerst sinds 2000 weer een plusgroei). De chemie groeit fors qua werkgelegenheid. Ook de werkgelegenheid in de adviesdiensten is met 4 % gestegen. Structureel loopt de werkgelegenheidsontwikkeling van Zaanstad echter achter bij die van Nederland. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat in Zaanstad relatief veel kapitaalintensieve industrie te vinden is.

Maatregelen

Aangezien deze trend niet van het laatste jaar alleen is heeft Zaanstad al een aantal jaar geleden maatregelen genomen om meer, en meer verschillende soorten, bedrijven te trekken. Wethouder Harm Jan Egberts van Economische Zaken geeft aan dat Zaanstad zowel in de afgelopen jaren als in de komende jaren stevig doorzet op de ingeslagen weg van duurzame economische structuurversterking.

Met het nieuwe bedrijvenpark HoogTij dat gereed is en de vernieuwing van het stadshart in Zaandam (het project Inverdan) biedt de gemeente straks een aantrekkelijk vestigingsmilieu voor nieuwe bedrijven en kantoren. De revitalisering van het bedrijventerrein Achtersluispolder zorgt ervoor dat de werkgelegenheid daar is gestabiliseerd en het terrein een aantrekkelijke plek is voor bedrijven uit de regio. De aan te leggen Zuidelijke Randweg verbetert de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen langs het Noordzeekanaal en de binnenstad. In regionaal verband wordt op de economische samenwerking in de Noordvleugel ook door Zaanstad flink ingezet.

Belangrijk aandachtspunt is dat Zaanstad deze maatregelen beter voor het voetlicht van bedrijven weet te brengen. Ook moet Zaanstad meer gebruik maken van haar ligging en pluspunten als bereikbaarheid (tegengestelde spits), sociaal veilige omgeving en aanwezige ruimte. Een actievere acquisitie en betere communicatie richting bestaande bedrijven is dan ook gewenst.

Zaanstad koestert zijn historische verworvenheden. Zo worden monumentale panden omgezet in bedrijfsverzamelgebouwen en multifunctionele complexen zoals Verkade. Dit geeft met name de creatieve sector een impuls. Zo lijkt met de komst van kledingconcern Vanilia in het historische pand de Adelaar een nieuwe trend gezet waarin Zaanstad aantrekkelijk blijkt voor sectoren die ze hiervoor niet of nauwelijks had. Ook de voorzichtige groei van de werkgelegenheid in deze sector lijkt te bevestigen dat dit een groeimarkt is: er zijn in een jaar tijd bijna 300 banen bijgekomen.

Kortom: Zaanstad zet door en verwacht met al haar maatregelen voor een ombuiging in de Zaanse werkgelegenheid te kunnen gaan zorgen. Dat dit voorzichtig zijn vruchten begint af te werpen blijkt onder meer uit het feit dat sinds 2001 Zaanstad een positieve migratiebalans heeft: meer bedrijven komen Zaanstad binnen dan dat er vertrekken.

Resultaten Bedrijvenpeiling

De Bedrijvenpeiling is een onderzoek dat door de gemeente onder ondernemers is gehouden. Er is onder meer gekeken naar de waardering voor de gemeentelijke dienstverlening. Zorgen baart dat de ondernemers die geen contact hebben gehad met de gemeente positiever oordelen (zij geven een 6,2) over de gemeentelijke dienstverlening dan de bedrijven die wel contact hebben gehad (zij waarderen de dienstverlening met een onvoldoende, 5,4). De gemeente moet hier dus duidelijk verbetering in aanbrengen. Zij wil dit oppakken in samenwerking met het bedrijfsleven.

Aan de ondernemers is gevraagd waaraan de gemeente de komende jaren moet werken om het ondernemingsklimaat te verbeteren. Hoewel uit eerder onderzoek blijkt dat ondernemers de bereikbaarheid met een 7 waarderen, is de belangrijkste aanbeveling van bijna 60 % van de ondernemers wel dat dat de doorstroming van het autoverkeer verbeterd moet worden. De aanleg van bijvoorbeeld de Zuidelijke Randweg brengt daar verbetering in. De stelling dat de kwaliteit van de openbare ruimte in Zaanstad moet worden verbeterd, wordt door veel minder ondernemers ondersteund: bijna een kwart van de respondenten vindt dat dit kan verbeteren.