Nederlandse Brandwonden Stichting
Veilig barbecuen
Gebruik nooit spiritus om een barbecue aan te steken
Barbecuen is een populaire bezigheid. Dat is niet verwonderlijk, want
een lekker stukje vlees van de barbecue smaakt heerlijk en het is
reuze gezellig om samen buiten te eten. Toch kan barbecuen ook heel
gevaarlijk zijn, want vuur is vuur en met vuur kan men niet
voorzichtig genoeg zijn. Er zijn eenvoudige regels die ervoor zorgen
dat barbecuen feestelijk is en vooral blijft.
De beste regels voor veilig barbecuen
Voorbereiding
* Plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond.
* Plaats de barbecue op sta- of tafelhoogte en niet op de grond.
* Houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken). Zet de
barbecue op een windvrije plaats.
* Zet op de camping de barbecue ver genoeg van de tent af. Let op
fladderende gordijnen/flappen van de caravan of tent.
* Houd blusmateriaal bij de hand. Een emmer water naast de barbecue
is een goede oplossing en ook te gebruiken als eerste hulp bij
brandwonden.
Aanmaaktips
Algemeen
* Laat kinderen (en huisdieren) niet in de buurt van de barbecue
(spelen).
* Draag geen lichtontbrandbare kleding (bv. nylon), zwempak,
zwembroek of ontbloot bovenlijf. Katoen is redelijk veilig.
* Eén persoon bedient de barbecue.
Houtskool
* Gebruik aanmaakblokjes. Gebruik nooit spiritus, benzine, brandgel
(brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel! Brandbare
vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een
steekvlam. De steekvlam kan zeer ernstige brandwonden veroorzaken
in het gezicht of aan hals, borst, armen en handen. Het vuur is
gereed als de vlammen zijn gedoofd en de houtkool of briketten
grijs van kleur zijn.
* Steek de barbecue aan met een lange lucifer.
* Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
Gas
* Controleer de datum op de gasfles.
* Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een
beetje zeepsop).
* Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
* Haal het deksel eraf, voordat je de barbecue aansteekt.
* Steek de barbecue aan op het moment dat het gas wordt
opengedraaid.
Elektrisch
* Let op met regen
* Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water/zwembad.
* Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de
grond lopen. Bij struikelen kan de barbecue omvallen.
Tijdens het barbecuen
* Houd ook nu de kinderen (en huisdieren) uit de buurt van de
barbecue.
* Draag geen lichtontbrandbare kleding (bv. nylon), zwempak,
zwembroek of ontbloot bovenlijf. Katoen is redelijk veilig.
* Verplaats nooit een brandende barbecue.
* Gebruik lange pennen, vleesvorken en tangen.
* Prik niet in het vlees, dit kan gaan spatten.
* Draag een schort en handschoenen.
* Eén persoon bedient de barbecue.
Na het barbecuen
* Verplaats nooit een nog warme barbecue.
* Houd ook nu de kinderen (en huisdieren) uit de buurt van de nog
warme barbecue.
* Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed
dooft. Dek de houtskool met een laag zand af.
* Draai de gaskraan dicht en zet de warmtestand uit.
* Een gasfles die is gaan roesten, lekken of andere duidelijke
schades vertoont, mag niet worden bijgevuld.
* Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact
als deze niet meer gebruikt wordt.
Als het fout gaat
1. Koel tenminste 5 minuten met water (Liefst met lauw, zachtstromend
leidingwater)
2. Verwijder ondertussen kleding die niet aan de wond kleeft.
3. Waarschuw een arts bij: blaren/ aangetaste huid / elektrische en
chemische verbranding
4. Smeer niets op de brandwond
5. Bedek de wond met steriel verband of een schone doek
6. Geef het slachtoffer geen eten of drinken
7. Vervoer het slachtoffer altijd zittend
Eerst water, de rest komt later!
Brandwonden moeten zo snel mogelijk worden gekoeld. Tenminste vijf
minuten met lauw zacht stromend water. Is er geen stromend water,
gebruik dan natte doeken. Zelfs slootwater is nog beter dan niets
doen. Smeer nooit (brand) zalf of crème op de brandwond. Gebruik
alleen water!
Niet hollen maar rollen!
Brandende kleding dooft men het beste met water. Is dat niet aanwezig
dan kunnen de vlammen worden gedoofd met een zwaar stuk textiel, zoals
een jas of een deken. Rol eventueel het slachtoffer over de grond
(altijd van u af!) tot de vlammen doven. Voorkom dat het slachtoffer
gaat rennen, dat wakkert alleen de vlammen aan.