Gemeente Tilburg

05434BO

Datum
10 augustus 2005

Conclusies Archeologisch onderzoek Quirijnboulevard Tilburg

Gevonden resten niet behoudenswaardig

Archeologisch onderzoeksbureau BILAN heeft in opdracht van de gemeente een inventariserend archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in het nu nog onbebouwde gebied in Park Noord van Quirijnboulevard. Dit gebied bestaat uit (een deel van) het groentracé tussen de wijken Heikant en Quirijnstok.

Uit het proefsleuvenonderzoek is een aantal sporen tevoorschijn gekomen. De aangetroffen sporen en resten zijn in kaart gebracht, beschreven en gefotografeerd en worden momenteel verder in een rapport uitgewerkt. Uit de eerste conclusies van het onderzoek blijkt dat de aangetroffen archeologische resten voldoen aan het verwachte patroon, maar dat deze mede door de (recente) verstoring van de bodem niet van dermate kwaliteit zijn dat ze als behoudenswaardig kunnen worden bestempeld. Nader archeologisch onderzoek is daarom ook niet zinvol. Hierdoor ligt vanuit archeologisch oogmerk geen belemmering meer om de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van Quirijnboulevard uit te voeren (zie bijgaande bewonersbrief).

Archeologische resten
Ten noorden van het Andriessenpad werden verschillende perceelssloten aangetroffen. Deze kunnen aangeven hoe in vroeger tijden de verdeling tussen en de oriëntering van de agrarische percelen is geweest en hoe de ontginning hiervan verliep.

Tussen het Andriessenpad en de Van Anrooylaan zijn een grote waterput en de hoek van een gebouwtje, beide opgebouwd uit IJsselsteen en ten vroegste daterend uit de 18de eeuw, aangetroffen. Van de hoek van het gebouw was slechts 1 steen in opstand bewaard gebleven, het vloeroppervlak was verdwenen. Bij dit muurtje werd aan de onderzijde van de constructie een aardewerken pot aangetroffen, mogelijk een bouwoffer. Dit zijn de resten van het vroegere gehucht de Kuds dat hier langs de voormalige Enschotsebaan lag, maar dat grondig gesloopt is voor de aanleg van Quirijnboulevard omstreeks de jaren 1960.

Ook drie recentere funderingen uit rode baksteen (circa 1930?) werden aangetroffen. Naast de vrij recente verstoringen op het tracé van de voormalige Enschotsebaan, in het verlengde van de Schans, werden hier ook paalsporen aangetroffen, vermoedelijk van de zogeheten Vlaamse schuren zichtbaar op foto's uit het Regionaal Archief Tilburg. Helaas is er weinig teruggevonden dat terug te leiden is naar een mogelijke middeleeuwse voorloper van de kleine nederzetting de Kuds.

Meer informatie?
Mocht u naar aanleiding van deze bewonersbrief vragen of opmerkingen over het archeologisch onderzoek hebben, dan kut u contact opnemen met de heer Bart Debunne van de dienst Beleidsontwikkeling, team ABC, bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 90 33.


---- --