Gemeente Coevorden

Sporen 17e-eeuwse soldatenbarakken op Bogas-terrein blootgelegd

Tijdens archeologisch onderzoek op het Bogas-terrein zijn er delen van de fundering van een van deze kazernes, het Bentheimerblok, aangetroffen. Ook de middeleeuwse buitengracht is getraceerd, zoals deze op de kaart van Jacob van Deventer staat. De 17e-eeuwse vestingstad Coevorden kende een groot aantal kazernes, lange rechte gebouwen, dicht tegen de fortificaties van de stad, waar de soldaten werden gehuisvest.

In augustus 2004 is er in het Bogas-plangebied archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek is een vervolgonderzoek gestart tijdens de saneringswerkzaamhedenop het voormalige gasfabriekterrein. Tijdens het graven van enkele proefsleuven in het kader van archeologisch onderzoek zijn uitbraaksleuven van waarschijnlijk de voormalige 17e-eeuwse soldatenbarakken gevonden. Deze sporen geven aan waar de funderingen van de soldatenwoningen in de grond hebben gezeten. Ook is achter de huidige huizen, op de achtererven van de voormalige barakken, een aantal afvalkuilen met diverse archeologische resten, zoals veel botmateriaal, scherven uit verschillende tijdsperioden, waaronder resten van een baardmankruik, en glas gevonden.

Definitieve opgraving
De resultaten van het proef sleuvenonderzoek hebben aanleidinggegeven om over te gaan tot een definitieve opgraving. Door de saneringsopgave kan het archeologisch materiaal niet in de bodem behouden worden. Dit houdt in dat er een opgraving volgt om de grondsporen vast te leggen en de vondsten op te graven en te documenteren. De archeologische opgraving op het Bogas-terrein is uitgevoerd door Synthegra Archeologie uit Zelhem. Tijdens deze opgraving is onder meer een goed intact 17e eeuwsprivaat (toilet) met houten bekisting aangetroffen. In dit privaat bevinden zich veel archeologische resten die meer kunnen vertellen over de gebruikers. Het aangetroffen Venetiaans glas en majolica aardewerk duidt bijvoorbeeld op een welvarend garnizoen.

Middeleeuwse buitengracht Heel bijzonder is dat de middeleeuwse buitengracht is getraceerd, zoals deze te zien is op de kaart van Jacob van Deventer. Het door de archeologen gevonden deel van de gracht is echter op de kaart van Van Deventer niet getekend. Dit houdt in dat de gracht rond het midden van de16e eeuw is gedempt. Het maakt het extra bijzonder dat we juist dit deel van de gracht aangetroffen hebben. In deze middeleeuwse gracht zijn onder meer een versierd stijgijzer, lerenschoenen(resten) en restanten van een beschoeiing aantroffen.Ten zuiden van de middeleeuwse gracht is ook nog de Kleine Vecht teruggevonden. De middeleeuwse gracht kreeg zijn watertoevoer vanuit het noorden via het Drostendiep en vloeide in zuidelijke richting weer af via de Kleine Vecht. Met de opgraving op het Bogas-terrein is een fraaie doorsnede van de stedelijke ontwikkeling van Coevorden in kaart gebracht. De vroege sporen zoals de bedding van de Kleine Vecht, de middeleeuwse gracht, de 17e-eeuwse vestingbebouwingen diverse afvalkuilen met stadsvuil uit verschillende tijdsperioden. Met de kennis die dit onderzoek oplevert, kunnen we weer nieuwe informatie aan de geschiedenis van Coevorden toevoegen.