Nederlandse Brandwonden Stichting
Persinformatie
Nederland onveilig aan de barbecue (10 augustus 2005)
Onderzoek van de Brandwonden Stichting naar het barbecuegedrag in
Nederland wijst uit dat barbecuen onveilig gebeurt. Ruim 20% steekt de
barbecue aan met spiritus, brandgel of petroleum. 'Precies de reden
waarom ongevallen gebeuren', zegt Jos Vloemans, medisch coördinator
van het Brandwondencentrum Beverwijk, 'De barbecueslachtoffers die
hier binnenkomen hebben allemaal steekvlamverbrandingen, omdat de
smeulende barbecue nog eens extra wordt opgestookt met verkeerde
brandstoffen'.
De aard van de 'barbecueverbrandingen' is zo ernstig dat na een
langdurige opname er maanden revalidatie nodig zijn en er levenslang
littekens over blijven. 'En bij barbecueongevallen speelt altijd nog
het schuldgevoel', aldus Jos Vloemans, 'Bijna altijd gooit iemand
anders dan het slachtoffer spiritus of brandgel op de barbecue. Je
ziet dan schrijnende gevallen van familieleden of vrienden die vol
schuldgevoel zitten.'
Voorlichting
Omdat de ongevallen zo specifiek zijn, jaarlijks terugkeren en een
enorme impact hebben op het leven van zowel het slachtoffer als zijn
omgeving, start de Brandwonden Stichting met voorlichting over veilig
barbecuen. Niet alleen wordt er in de reguliere voorlichtingsmiddelen
aandacht besteed aan veilig barbecuen, maar de Stichting start nu ook
met een stoppercampagne. Advertenties in verschillende bladen geven de
heldere boodschap: 'Gebruik nooit spiritus om een barbecue aan te
steken'.
Meewerkende slachtoffers
Twee jongens, Bart en Mathijs, werken mee aan de advertentiecampagne.
Deze zomer zagen zij hun vakantie letterlijk in rook opgaan. Na drie
weken in het brandwondencentrum te hebben gelegen, zijn ze net weer
thuis en starten ze aan hun revalidatie. Bart: 'Bij mij was het zo'n
standaard ongeval. Een feestje met vrienden, lekkere barbecue, gewoon
gezellig. Toen de barbecue wat opgestookt moest worden, ging het mis.
De spiritus gaf een grote steekvlam, en ik stond van top tot teen in
de fik. Vooraf bedenk je echt niet wat de gevolgen kunnen zijn. Nu
wel. En nu wil ik meehelpen om anderen te waarschuwen zodat het hen
niet overkomt.'
Barbecuecijfers
De Brandwonden Stichting adviseert voor het aansteken van een barbecue
'aanmaakblokjes' te gebruiken. 20% van de barbecues wordt nog
aangestoken door spiritus, brandgel of petroleum. Deze brandstoffen
zijn vooral bij het 'bijvullen' zeer onveilig. Spiritus en petroleum
veroorzaken hierbij vaak grote steekvlammen, brandgel kan bij warme
temperaturen in de fles ontploffen. Aanmaakblokjes kennen deze nadelen
niet. Ook voor het aansteken van een 'vuurkorf' wordt aanmaakblokjes
aangeraden.
Ruim 60% van barbecuend Nederland geeft aan dat zij tijdens de
barbecue geen blusmiddel bij de hand hebben. Een simpele emmer water
kan direct gebruikt worden bij het koelen van slachtoffers en het
blussen van een brandende omgeving. Daarom is het advies om altijd een
emmer water naast de barbecue te hebben.