FNV

"Nederlands ontslagrecht niet inruilen voor Frans model" FNV's vice-voorzitter Ton Heerts verbaast zich over het enthousiasme waarmee werkgeversorganisaties de nieuwe Franse ontslagregels als voorbeeld voor Nederland aanprijzen. In het Franse model kunnen werkgevers bij kleine bedrijven nieuwe werknemers binnen 2 jaar aan de kant zetten. Wel moeten ze een vergoeding van 8 procent betalen. Heerts wijst er in FNV's e-zine op dat er, anders dan in Frankrijk, veel mogelijk is met tijdelijke contracten.
"Wij hebben de Wet Flex en Zekerheid, waarin je drie keer een arbeidscontract mag verlengen. Daarmee zijn wij veel verder dan de Fransen. Bovendien kun je in Nederland ook ontslag aanvragen voor werknemers met een vast contract, mits je het goed beargumenteert. Het lijkt een speeltje van de werkgevers: elke keer als de verslechtering van het ontslagrecht ter sprake komt, omarmen ze het."

Met het Franse model zou Nederland volgens de FNV juist verder van huis zijn. "We hebben net in de SER afgesproken de toegang tot de WW te versoepelen, waardoor de arbeidsmarkt vanzelf al flexibiliseert. Daarvan willen we eerst de effecten afwachten. Bovendien: versoepeling van het ontslagrecht leidt niet per definitie tot verbetering van de economie, zoals de Fransen nu voor ogen hebben. Als werknemers voortdurend onzeker zijn over hun baan, zijn ze ook minder productief. Ik vraag me af of wijziging van het ontslagrecht nodig is. We doen dus niet mee aan deze hype."

Lees ook het bijgevoegde e-zine van de FNV

10 augustus 2005
FNV e-Magazine 10 augustus 2005.htm