Politie Groningen

Persberichten woensdag 10 augustus 2005

Provincie Groningen 10-08-2005 -

Delfzijl: bromfietser gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval aan de Weg naar Den Dam in Delfzijl is dinsdagmiddag een 17-jarige bromfietser uit Delfzijl gewond geraakt. Het slachtoffer reed in de richting van Delfzijl en kreeg op de kruising met de Zeel geen voorrang van een tegemoetkomende en linksaf slaande auto, bestuurd door een 63-jarige man uit Delfzijl. Er volgde een botsing waarbij de bromfietser kwam te vallen. Hij liep beenletsel op en is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn bromfiets raakte zwaar beschadigd.

Snelheidscontroles Regio: dinsdag
Wildervank: Rijksweg N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 738 voertuigen, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 128 km.
Ten Boer: Provincialeweg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 998 voertuigen, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 90 km.
Delfzijl: Provincialeweg N991
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 184 voertuigen, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 162 km.
Noordwijk: Noorderweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 420 voertuigen, aantal overtredingen: 18, hoogst gemeten snelheid: 92 km.

Kolham: inbraak in auto; verdachten aangehouden
Aan de Eikenlaan in Kolham werd dinsdagnacht ingebroken in een geparkeerde auto. Een getuige hoorde lawaai en zag twee mannen bij de auto wegrennen en zich verstoppen bij en woning. Van de wagen bleek een ruit te zijn ingeslagen. De twee mannen werden korte tijd later opgepikt door een bestelbusje met een Pools kenteken. Die bus werd korte tijd later door de inmiddels gewaarschuwde politie aangetroffen in Froombosch. De auto werd daarop aan de kant gezet en de inzittenden, drie Poolse mannen in de leeftijd van 20, 22 en 34 jaar, zijn door de politie aangehouden. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en ingesloten voor nader verhoor. In hun auto werden diverse goederen aangetroffen waarvan de herkomst onduidelijk is. Deze spullen zijn mogelijk van diefstal afkomstig en door de politie in beslag genomen. Nader onderzoek volgt.

Veendam: inbraak in winkel
In een winkel aan de Kerkstraat in Veendam werd dinsdagnacht ingebroken. De daders vernielden de toegangsdeur van de zaak om binnen te komen. Binnen sloegen ze een aantal vitrines kapot waaruit vervolgens vermoedelijk een aantal mobieltjes, digitale cameras en sieraden werden weggenomen. Hoe groot de buit is moet nog nader worden vastgesteld. De politie stelt een nader onderzoek in.

Wedde: veroorzaker ongeval verdwijnt
Een nog onbekende automobilist sloeg dinsdagavond met zijn auto over de kop aan de Wedderbergenweg in Wedde. Gewaarschuwde politiemensen troffen op de plek van het ongeval een zwaar beschadigde auto aan, echter de bestuurder was in geen velden of wegen te bekennen. Bij onderzoek op het woonadres van de kentekenhouder werd niemand aangetroffen. Onderzoek in de buurt leverde niets op. De vermoedelijk bestuurder meldde zich later telefonisch bij de politie. Hij, een 29-jarige inwoner van Wedde, kon nog niet worden achterhaald. De man wordt later door de politie gehoord.

Veendam: inzittenden auto aangehouden na tanken zonder te betalen Op de Rijksweg N33 bij Veendam heeft de politie dinsdagavond de inzittende van een personenauto aangehouden. De verdachten, een 28-jarige vrouw uit Stadskanaal en een 26-jarige man uit Groningen, hadden met de auto getankt bij een tankstation aan de A.G. Wildervanckweg in Stadskanaal. Ze betaalden de benzine niet. Een andere klant volgde de auto en gaf de positie door aan de politie. Toen al bleek dat de auto op zondag 7 augustus was gestolen in Nieuwe Pekela. Op de oprit van de N33 in Veendam werd de auto door de politie aangetroffen en staande gehouden. De inzittenden werden aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek. Het is nog onduidelijk of de twee de auto ook daadwerkelijk hebben gestolen. Nader onderzoek volgt.

Zuidhorn: betrokken aanrijding onder invloed
De politie heeft dinsdagmiddag aan de Overtuinen in Zuidhorn een 45-jarige automobilist uit de gemeente Leek aangehouden. De man was op een parkeerplaats met zijn auto tegen een andere auto, die even als hijzelf net weg wilde rijden, gereden. Er ontstond aan beide autos lichte schade. Bij de komst van de politie bleek de verdachte onder invloed van alcohol te verkeren. De man werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 1.93 promille alcohol werd gemeten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Hij is na verhoor met een rijverbod van 10 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Musselkanaal: politieman gewond bij vechtpartij
De politie heeft dinsdagmiddag na een hevige vechtpartij aan de Horsten in Musselkanaal een 47-jarige man en zijn 20-jarige zoon, beiden uit Musselkanaal aangehouden. De vader reed in een auto die bij een politiecontrole niet verzekerd bleek te zijn. Omdat na contact met de verzekeringsmaatschappij bleek dat de bestuurder wegens wanbetaling uit de verzekering was gezet namen de controlerende agenten de auto in beslag. De auto moest tengevolge daarvan door een sleepbedrijf worden afgevoerd. Toen een sleepauto ter plaatse kwam verscheen ook de zoon ten tonele. Hij was in het bezit van een enveloppe met papieren en trachtte de agenten er van te overtuigen dat de auto alsnog verzekerd was. De man sloeg één van de agenten met de enveloppe op het hoofd. Daarna ging hij de bestuurder van de bergingsauto te lijf. Die werd ontzet door één van de agenten, maar die werd op zijn beurt weer aangevallen door de zoon. Die kreeg daarbij hulp van zijn vader. Er ontstond een vechtpartij tussen vader en zoon en de agenten. Eén van de politiemensen werd daarbij in verwurging genomen en kwam op de grond te liggen. Hij werd meerdere keren door beide verdachten geschopt en geslagen. De politieman verloor nagenoeg het bewustzijn en kon met behulp van pepperspray, dat werd in gezet tegen beide verdachten, door zijn collega worden ontzet. Beide verdachte konden uiteindelijk met behulp van meerdere agenten worden overmeesterd en aangehouden. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en ingesloten. De mannen zijn inmiddels in verzekering gesteld en zitten nog vast. De op de grond gegooide politie man liep gebroken ribben op alsmede kneuzingen aan zijn bovenlichaam en hals. Hij heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt voor verzet, openlijke geweldpleging, niet voldoen aan politiebevel en mishandeling van politiemensen.

Noordwijk: automobilist gewond bij éénzijdig ongeval
Bij een éénzijdig verkeersongeval aan de Zethuisterweg in Noordwijk is dinsfagavond een 29-jarige automobilist uit Marum gewond geraakt. De bestuurder, die vermoedelijk in slaap is gevallen, raakte met zijn auto van de weg en botste tegen een boom. Hij liep beenletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht waar hij onmiddellijk is geopereerd. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Ter vaststelling van het promillage is van hem een bloedproef genomen. Uit onderzoek bleek dat de verdachte de rijbevoegdheid al was ontezegd wegens rijden onder invloed. Naast een proces-verbaal voor onder invloed een ongeval veroorzaken krijgt hij ook een proces-verbaal voor rijden in de periode van een rijontzegging. De auto van de verdacht raakte zwaar beschadigd en is door een berger afgevoerd.

Appingedam: wildplasser moet nog zitten
Een 25-jarige man uit Groningen, die aan dinsdagavond aan de Farmsumerweg in Appingedam een bekeuring kreeg omdat hij tegen de gevel van een bedrijfspand stond te plassen, bleek nog een geldboete van ruim 250 euro op te hebben staan. Hij kon die niet betalen en werd meegenomen naar het politiebureau. Hij is overgedragen aan de parketpolitie en ingesloten.

Holwierde: boete voor illegaal afval verbranden
Wegen het illegaal verbranden van houten vloerdelen heeft de politie dinsdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 35-jarige inwoner van Holwierde. Surveillerende agenten zagen vanaf de N33 een hevige rookontwikkeling in Holwierde. Ze stelden een onderzoek in en kwamen uit aan de Bierumerweg in Holwierde. Daar verbrandde de verdachte het hout, dat was voorzien van een laklaag in een ton hetgeen een zwarte rook veroorzaakte. De man kreeg een bekeuring en moest het vuur doven.

Groningen: Duitse vrouw gewond na sprong van Werkmanbrug Een 30-jarige vrouw uit Duitsland is dinsdagochtend gewond geraakt nadat zij van de Werkmanbrug in de gracht sprong. De vrouw stond met haar fiets, samen met enkele andere voetgangers, op het beweegbare gedeelte van de brug toen zij de bellen hoorde rinkelen. Vervolgens gingen de slagbomen naar beneden. Zij wachtte op het beweegbare gedeelte van de brug, terwijl andere voetgangers doorliepen, wat haar op dat moment bevreemdde. De Duitse vrouw had niet door dat ze op het beweegbare gedeelte stond. Toen de brug al een aantal meters open was, wilde ze vanaf de brug op de kade springen. Zij haalde dit achter niet en kwam met haar gezicht tegen de kade waarna ze in het water viel. De bestuurder van een rondvaartboot zag de vrouw in het water vallen. Hij vaarde er direct naartoe en haalde de vrouw uit het water. De vrouw is met verwondingen aan haar gezicht en licht beenletsel per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt rapportage van het ongeval.

Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag op diverse locaties een
radarsnelheidscontrole gehouden.
Verlengde Hereweg: aantal geregistreerde voertuigen: 977, aantal overtredingen: 48, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Groningerweg, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 870, aantal overtredingen: 113, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1429, aantal overtredingen: 81, hoogst gemeten snelheid: 100 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.
Julianaweg: aantal geregistreerde voertuigen: 997, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.