Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeente begint aan terugvorderen grond

Vanaf volgende week krijgen huiseigenaren die zonder toestemming gemeentegrond in gebruik hebben een brief van de gemeente. Hierin worden zij verzocht de in gebruik zijnde grond te ontruimen. De eerste brieven worden verstuurd naar de eigenaren van koopwoningen in de wijk Oostgaarde.

In de gemeente Capelle aan den IJssel hebben veel bewoners openbaar groen in gebruik zónder toestemming van de gemeente. Meestal is met deze gemeentegrond de tuin uitgebreid. De gemeente wil de eigen grond terughebben, om daarmee het openbare karakter in de wijken te herstellen. De gemeenteraad stemde begin dit jaar in met de notitie Grenzen stellen aan groen. Hierin is de aanpak beschreven voor het terugvorderen van het openbare groen dat door bewoners, zonder toestemming van de gemeente, in gebruik is genomen. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen huur- en koopwoningen.

Koopwoningen

Eigenaren van koopwoningen moeten hun tuin terugbrengen tot de kadastrale grens, tenzij het Groenstructuurplan ruimte biedt tot aankoop. In de gedetailleerde uitwerking van het Groenstructuurplan per wijk is nauwkeurig de functie van elk stukje groen in Capelle beschreven. Openbaar groen dat tot de groenstructuur behoort, wordt niet verkocht. Alleen groen dat is aangemerkt als algemeen blokgroen en voldoet aan de overige verkoopcriteria kan worden verkocht. Zo mogen er onder andere geen kabels en leidingen in de grond liggen. Ook geldt dat in situaties waarbij in hetzelfde blok al eerder is gekocht en dat nu niet meer mogelijk is vanwege de groenstatus, de bewoners tóch kunnen kopen. Voorwaarde is ook hier dat voldaan wordt aan de overige verkoopcriteria.

Aanpak

Het is de bedoeling om in drie jaar bij alle koopwoningen te controleren of de tuingrens gelijk is aan de kadastrale grens. Als dat niet zo is, dan zal de gemeente de grond terugvorderen. Dit wordt per wijk aangepakt, te beginnen in de wijken Oostgaarde en later in Schollevaar. Tevens zullen incidentele situaties in overige wijken worden aangepakt. Als bewoners van mening zijn dat de gemeente het vastgestelde beleid niet op de juiste wijze heeft uitgevoerd en/of daarbij niet zorgvuldig en behoorlijk heeft gehandeld, bestaat de mogelijkheid een gemotiveerde klacht in te dienen bij de gemeentelijke Ombudsman. Hij zal, eventueel aangevuld met een onafhankelijke commissie, de klacht toetsen. De uitspraak die hieruit volgt, is voor beide partijen dwingend.

Huurwoningen

Voor huurwoningen geldt een ander beleid. Huurders mogen gebruik blijven maken van het stuk gemeentegrond tot verhuizing, met een maximumduur van 15 jaar. De grond wordt teruggevorderd, indien deze na de peildatum van 17 december 2004 in gebruik is genomen.