Ingezonden persbericht


Persbericht Federatie van Ouderverenigingen

Utrecht, 9 augustus 2005

-----

Ouderverenigingen organiseerden Meldmaand Bezuinigingen

Ouders constateren:
Kwaliteit zorg verstandelijke gehandicapten hollend achteruit

Bijna een derde van de ouders van mensen met een verstandelijke handicap moet hun kind toevertrouwen aan een zorgaanbieder die ze een onvoldoende geven. Dit is een van de conclusies na de Meldmaand Bezuinigingen. Ouders vinden dat de kwaliteit van de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen verslechtert. Zij moeten bovendien vaker hogere eigen bijdragen betalen. Er zijn tal van onduidelijkheden bij de indicatie. En ouders melden grote problemen bij vrijetijdsbesteding van mensen met een verstandelijke handicap. De Meldmaand Bezuinigingen werd dit voorjaar door de ouderverenigingen georganiseerd.

Dit voorjaar kregen de ouderverenigingen steeds meer klachten over bezuinigingen in de dienstverlening aan mensen met verstandelijke beperkingen. Omdat niet duidelijk was waarom juist nu al die verhalen binnenkomen, is de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) een meldactie begonnen. In april en mei vulden ruim 400 mensen de vragenlijst in. Ook een groot aantal familieverenigingen, cliëntenraden en afdelingen reageerden.

Verslechtering van de kwaliteit van de zorg
Maar liefst 85% van de mensen meldt dat de kwaliteit van de zorg het laatste jaar achteruit is gegaan. Bijna 20% van de melders vond de zorg van vorig jaar onvoldoende. Bij de zorg van vandaag is dat ruim 30%. Bijna een derde van de ouders moet hun kind dus toevertrouwen aan zorgaanbieders die ze een onvoldoende geven!

Meer kosten voor de zorgvrager
Er blijkt sprake te zijn van een snelle stijging van de eigen bijdragen.

Grote problemen bij vrijetijdsbesteding
Vrije tijdsbesteding en vakantie lijken door veel instellingen als eerste 'geofferd' te worden.

Indicatie onvoldoende bekend
Bijna de helft van de mensen weet niet wat de indicatie is. En weten ze het, dan kunnen ze niet beoordelen of de geboden zorg overeenkomt met de indicatie. Slechts een minderheid vindt dat de geïndiceerde zorg werkelijk wordt geleverd.

Het grote aantal ouders en verwanten dat in korte tijd hun zorgen en ervaringen kenbaar heeft gemaakt, is een belangrijk signaal voor de tekorten in de zorg. De komende tijd zullen de FvO en de ouderverenigingen de knelpunten dan ook uitgebreid aan de orde gaan stellen. Op dit moment is de FvO al in gesprek met de VGN, de organisatie van de zorgaanbieders, over mogelijke oorzaken en oplossingen daarvoor.

Het rapport met de resultaten van de Meldmaand Bezuinigingen is te vinden op de websites van de aouderverenigingen en van de FvO (www.fvo.nl).

-----
Noot voor de redactie,