9 augustus 2005
Ministerie en provincie onderstrepen belang samenwerking met bedrijven
Weert krijgt forse subsidies voor vernieuwend arbeidsmarktbeleid
Voor het op de rails zetten van twee vernieuwende projecten in het kader van regionaal en lokaal arbeidsmarktbeleid heeft de gemeente Weert twee subsidies ontvangen.
Voor het regionale project Arbeidsmakelaar verstrekt de provincie een subsidie van E 39.000,-.
Voor een project in Weert dat tot doel heeft partnerschap tussen bedrijven en overheid te ontwikkelen, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de gemeente een subsidie toegekend van E 185.000,-.
Met het verstrekken van deze subsidies wordt zowel vanuit Den Haag als vanuit het provinciaal bestuur het belang onderkend van de beide projecten die een belangrijke impuls betekenen voor een vernieuwend arbeidsmarktbeleid. Wethouder Rob van Dooren, bestuurlijk verantwoordelijk voor het project, is zeer verguld met de nu toegekende subsidies. Hij ervaart ze als een erkenning voor de Weerter inspanningen het regionale en lokale arbeidsmarktbeleid een stevige impuls te geven.
Arbeidsmarktbeleid
Het algemene beeld dat velen van een gemeentelijke sociale dienst hebben, is dat van een instantie die zich voornamelijk met uitkeringen bezighoudt. Sinds 2004 zijn de diensten Sociale Zaken in ons land zich steeds meer ook gaan begeven op het terrein van het arbeidsmarktbeleid. In feite is de gemeente Weert (net als andere gemeenten) aan de slag gegaan met de uitvoering van de wet Werk en Bijstand. De beide nu gesubsidieerde projecten passen daar perfect in.
Arbeidsmakelaar
Het project Arbeidsmakelaar heeft tot doel op basis van vroegtijdige informatie van bedrijven de in- en uitstroom van werknemers zo te regelen, dat mensen worden begeleid van werk naar werk. Hiermee wordt getracht te voorkomen dat mensen werkloos worden. Het is een project uit het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid waaraan o.a. ook de gemeenten Nederweert, Hunsel en Cranendonck deelnemen.
Wanneer het project aanslaat kan dit uiteindelijk uitmonden in een vast servicepunt voor overheid en bedrijven.
Partnerschap
Het project voorziet erin, dat de gemeente Weert een partnerschap aangaat met bedrijven in de regio. Doel hiervan is om reïntegratie mogelijk te maken in een bedrijfsmatige omgeving. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld bij aanbestedingen en bij reorganisaties. Het gaat dan om leer-werkovereenkomsten en om het creëren van werk waarbij subsidies mogelijk zijn. Het gaat er vooral om doorstroming naar een gewone baan mogelijk te maken. Dit project sluit aan bij het project arbeidsmakelaar.
Weert en Helmond
Omdat er sprake is van gemeenschappelijke doelstellingen werken in het project de gemeenten Weert en Helmond met elkaar samen. De beide gemeenten willen hun lokale kennis en ervaringen met elkaar delen. Het project wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Weert en Helmond. Daarbij wordt nauw samengewerkt met bedrijven en diverse partners die ieder vanuit hun eigen werkterrein hun ervaring en kennis inbrengen. Ook Helmond heeft een projectsubsidie van het ministerie ontvangen.
Investeren in mensen
Beide projecten vinden in feite hun voedingsbodem in de op 1 januari 2004 van kracht geworden Wet Werk en Bijstand (WWB). In deze wet wordt werk boven inkomen gesteld. Daarbij gaat het er dus niet meer op de eerste plaats om mensen een uitkering te verstrekken, maar om mensen naar werk 'toe te geleiden'. Een uitkering is daarbij een hulpmiddel maar geen doel op zich. Daarmee is een uitkering niet langer een uitgave maar een investering in mensen.
In de praktijk werkt dat als volgt. Als iemand bij de gemeente om een uitkering vraagt, wordt intensief gekeken naar wat de kwaliteiten van deze persoon nog zou kunnen in relatie tot mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In dat verband wordt gesproken over werk-wensen, bijscholing, schuldsanering, kinderopvang e. Vervolgens worden contacten gelegd met een bedrijf dat - als het goed is - door actieve bemiddeling bemiddeling van de gemeente de betreffende persoon een passende baan aanbiedt. Dat levert het bedrijf direct of op termijn een goede werknemer op, want als het nodig is zorgt de gemeente voor extra scholing of begeleiding.
Op die manier manier snijdt het mes aan drie kanten: voor het bedrijf, voor de persoon in kwestie en de gemeente die het bedrag van de uitkering kan investeren in andere mensen die nog niet meteen aan het werk kunnenhoeft iemand maar vrij kort een uitkering te krijgen. En wellicht zelfs helemaal niet.
2005.125 JN
---- --
Gemeente Weert