Persbericht Skate Bond Nederland


----------

De Vries vijfde, Ronald Mulder zesde op 200 m EK


Elma de Vries uit Haule heeft vandaag met de vijfde plek op de 200 meter op het EK op de weg de beste daguitslag geboekt voor de Nederlandse ploeg. Ronald Mulder uit Zwolle was op de 200 meter bij de mannen de snelste Nederlander op plaats zes. Arjan Smit uit Nijeveen eindigde als dertiende in de 20 km afvalkoers. De Nederlanders misten de slag die viel met nog 38 van de 49 ronden te gaan: een kopgroep van vijf met de latere Franse winnaar Alexis Contin, de Italianen Andrea Bighin en Matteo Polletti, de Zwitser Alain Gloor en de Spanjaard Juan Carlos Gómez. Smit: "We hadden niet verwacht dat die kopgroep zou wegblijven."


Toen op het bochtige parcours de kopgroep ontstond, een zeldzaam verschijnsel op een EK waar meestal de grote groep bijeen blijft, vroeg Jan van Loon (Leeuwarden) aan Smit wat hij moest doen. Van Loon: "Omdat het nog ver was besloten we af te wachten tot ze elkaar kapot zouden rijden. Maar dat gebeurde niet." Toen de vluchters 200 meter voorsprong hadden, bijna een halve ronde, deed Smit een poging er naar toe te rijden. Door het verhoogde tempo werd het peloton uit elkaar getrokken en vielen aan de achterkant veel slachtoffers, terwijl Smits meesterknechten Van Loon en Sjoerd Huisman (Andijk) het beulswerk op kop overnamen, totdat ze leeg waren. Toen moest Smit zelf weer aan de bak, omdat de landenteams die een man vooruit hadden niets ondernamen en de Belgen ook niet overtuigend overkwamen. Smit: "We hadden verwacht dat de Duitsers zouden kunnen meedoen, maar dat was niet zo. Toch is het goed dat ik vandaag gereden heb. Nu ben ik voorbereid op de puntenkoers van morgen. In het begin kwam ik niet goed op gang, ik was een beetje bang in die krappe bochten."


Het parcours van 400 meter, in het dagelijks leven een kartbaan, is volgens de rijders 'moeilijk' (Elma de Vries), 'niet super, maar daar heeft iedereen last van' (Ronald Mulder) en 'de slechtste baan die ik ooit gezien heb' (Michel Mulder). Die laatste mening deelt de Australische bondscoach Desly Hill, "en ik heb in twintig jaar heel wat parcoursen meegemaakt." Van Loon eindigde in de afvalkoers als 21e, Huisman als 23e.
In de 20 km afvalkoers bij de vrouwen eindigde Elma de Vries als achtste en Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk als elfde. Nienke Stenekes uit Damwoude moest er op de 24e plaats uit. De Vries: "De eerste helft reed ik als een krant. De tweede helft ging beter. Ik had nog even door gekund, maar ik zat opgesloten en daardoor viel ik af." Van der Wal: "Het was zwaar. En best gevaarlijk. In de bochten hoef je maar een tikje te krijgen of je vliegt eruit. Maar het is te doen, ik had eigenlijk verwacht dat het nog moeilijker zou gaan."


Op de 200 meter was De Vries de beste van de Nederlanders op de vijfde plaats in de tijd van 19,988. "Als je kijkt welke namen er voor me staan moet ik hiermee tevreden zijn," aldus De Vries. "Het zit allemaal heel dicht bij elkaar." Tijn Ponjee uit Utrecht eindigde als negende in 20,541. Winnares werd titelverdedigster Laura Orru (19,312), de Italiaanse met een Nederlandse moeder. Vorig jaar won Tijn Ponjee achter Orru zilver op het EK 200 m in Groningen.
Ronald Mulder werd zesde in 18,223. Karlo Timmerman uit Staphorst finishte als zevende in 18,236, Michel Mulder uit Zwolle als negende in 18,311. Het goud was voor de Italiaan Patrizio Triberio (17,929), die gisteren ook de 500 m op de piste won. Duitsland pakte de tweede medaille: zilver voor Matthias Schwierz, de enige andere rijder die onder de 18 seconden reed (17,982). De Belg Wouter Hebbrecht werd vierde (18,031). 's Middags in de kwalificatie was hij nog de snelste (18,257). 's Avonds in de finale met twaalf, waarvoor alle vijf Nederlandse rijd(st)ers zich hadden geplaatst, werd gemiddeld sneller gereden.
De rijders moesten op de 200 m starten in een rechtse bocht, waarna meteen twee linkse bochten volgden. Dat betekende de eerste 100 m rechtsom en linksom pootje-over sprinten. Pas daarna volgde het rechte eind.
Het parcours ligt op een terrein in de plaats Altes Lager ('Oude Kamp'), voorheen een militair vliegveld en een Russische legerbasis, die na de val van de Berlijnse Muur in 1989 door de militairen werd verlaten. In dit gebied van de voormalige DDR liggen in de bebouwde kom vaak nog de oude kasseien, waardoor het bijna onmogelijk wordt in bewoond gebied een mooie asfaltronde te vinden. Op het vlakke land in open terrein stond vandaag een redelijk straffe wind. Er waren enkele honderden toeschouwers. Voor enige sfeer zorgen verder een bar, restaurant met terras en de tenten rondom de baan. Het beste uitzicht over het parcours biedt de persruimte bovenin de voormalige verkeerstoren van het vliegveld, dat nog in gebruik is voor zweef- en sportvliegen.


Meer info: Uitslagen EK
----------

Skate Bond Nederland

www.skatebond.nl