Rechter draait ontslag Poolse sla-plukkers terug

Fnv bondgenoten

Aankondigingen:

Tweede kort geding tegen slateler Van Dijck/Wingfield BV over naleving CAO Open Teelten Woensdag 7 september 2005 om 9.30 uur
Kantongerecht, Blumenkampstraat 9 Venlo

Voorlichtingsmiddag voor de 180 Poolse sla-plukkers
Zondag 7 augustus 2005, 14.00 uur
Aan de Jacob Poelsweg in America, Limburg

Limburgse slateler Van Dijck zit fout: Rechter draait ontslag Poolse sla-plukkers terug

Feest in Meterik en in Eindhoven: de eerste overwinning van de Poolse sla-plukkers op hun baas Van Dijck van Wingfield BV is binnen. Vorige week sleepten de Polen met FNV Bondgenoten hun baas voor de rechter om hun ontslag aan te vechten. De rechter heeft het ontslag van de acht teruggedraaid. Eigenaar Van Dijck zat fout. De acht krijgen hun loon gewoon doorbetaald.

'Een opsteker voor alle Polen die onder soortgelijke contracten in Nederland werken.' noemt bestuurder Wim Baltussen de uitspraak van de rechter. 'Zo zien ze dat ze in Nederland worden beschermd tegen willekeurig ontslag door dit soort bazen.'

De bond wil in het tweede kort geding de andere misstanden bij Van Dijck en zijn bedrijven aanpakken. Baltussen: 'Dit was een goed begin; nu moeten we nog zorgen dat de CAO bij het bedrijf wordt nageleefd.' Want het willekeurige ontslaan van tien Polen was niet de enige klacht van de werknemers over Van Dijck. De slateler houdt zich niet aan de CAO Open Teelten en laat de 180 medewerkers extreem zware ploegendiensten draaien tegen een schamel stukloon van 3 cent per krop. Daarnaast hebben ze te maken met ongebruikelijke kostenposten voor verschillende zaken.

Bij Wim Baltussen thuis logeren inmiddels twaalf Poolse mannen en vrouwen. Vandaag zijn nog twee Poolse medewerkers weggestuurd van de camping waar zij tijdens hun contract verbleven, hoogstwaarschijnlijk naar aanleiding van een -voor de baas ongunstig- artikel dat in de Telegraaf verscheen. De twee lijken niet ontslagen te zijn en Van Dijck blijft volgens het contract als werkgever van de Polen verantwoordelijk voor goede huisvesting voor alle twaalf.

Werkgevers in de agrarische sector klagen vaak dat Nederlanders het werk niet willen doen, daarom krijgen tienduizenden Polen via LTO Seizoensarbeid tijdelijke werkvergunningen. Ze vallen onder de CAO, maar sommige werkgevers lappen dat aan hun laars en overtreden de Arbeidstijdenwet. Goede werkgevers die zich aan de regels houden en nederlandse werknemers ondervinden daarvan de nadelen. Als Nederlanders onvoldoende aan dit werk willen beginnen, dan moet het werk aantrekkelijker worden gemaakt, vindt FNV Bondgenoten, bijvoorbeeld door goed vervoer van en naar het werk. De oplossing zit 'm in elk geval niet in het steeds verder uitknijpen van tijdelijke buitenlandse krachten.