Gemeente Vlieland

05-08-2005
Persbericht Duinwijck

Commissievergadering over Duinwijck
Op woensdag 6 juli 2005 heeft een commissievergadering van de Gemeenteraad van Vlieland plaatsgevonden over de kwestie Duinwijck.

Op verzoek van de Raad heeft mr M.J. Vis Azn, de advocaat van de Gemeente Vlieland, aan de Raad een toelichting gegeven op de stand van zaken met betrekking tot Duinwijck. Ook is tijdens de vergadering de woordvoerder van de bewoners, de heer Geertzen, de gelegenheid geboden het standpunt van de bewoners aan de Raad kenbaar te maken.

Over de commissievergadering is verslag gedaan door De Vliezier en, recentelijk, door Vliestroom.nl. Omdat deze berichtgeving niet op alle punten duidelijk is en tegenstrijdigheden lijkt te bevatten, heeft de Gemeente besloten een (korte) samenvatting van de stand van zaken te geven.

Stand van zaken, procedure Raad van Arbitrage
In 2003 is door het ingenieursbureau PRC een onderzoek gedaan naar de steeds voortdurende scheurvorming bij de woningen in Duinwijck. Overigens is de scheurvorming in sommige woningen ernstig en in andere minder ernstig. De conclusie van dat onderzoek was, dat de oorzaak van de scheurvorming ligt bij de fundering. Naar het oordeel van PRC vertoont de fundering ernstige gebreken en voldoet deze niet aan de daaraan te stellen eisen.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn voor de huizen veiligheidsmaatregelen getroffen, teneinde de toestand te stabiliseren. Door de aannemer is ook een adviesbureau ingeschakeld, dat een contra-expertise heeft uitgevoerd. De conclusie van dat bureau is dat er - kort gezegd - geen gevaar voor instorting is en dat er in feite niets aan de hand is.

De Gemeente heeft de aannemer voor de schade aansprakelijk gesteld. Tussen de Gemeente en de aannemer heeft naar aanleiding daarvan overleg plaatsgevonden. Omdat geen overeenstemming bereikt kon worden, is besloten via de Raad van Arbitrage voor de Bouw een deskundige in te schakelen, die bindend zal vaststellen wat de toestand van de funderingen is en of er herstel moet plaatsvinden.

Partijen hebben schriftelijk hun standpunten en onderzoeksgegevens van de adviesbureaus aan de deskundige gezonden. Op 19 september 2005 zal door de deskundige een onderzoek aan de huizen in Duinwijck plaatsvinden. Wanneer zijn eindrapport gereed is, is nog niet bekend.

Stand van zaken, juridisch
De bewoners/eigenaren in Duinwijck hebben een advocaat ingeschakeld om hun belangen te behartigen. Dit betekent dat de contacten tussen de Gemeente en de bewoners via hun advocaten (moeten) lopen. Ondanks verzoeken daartoe aan de zijde van de Gemeente heeft er nog geen overleg tussen de advocaten plaatsgevonden.

De vraag wie in deze kwestie waarvoor aansprakelijk is, is gecompliceerd. Dat komt omdat er twee overeenkomsten zijn, een overeenkomst tussen de Gemeente en de aannemer voor de bouw van de huizen en een koop-aanneemovereenkomst tussen de Gemeente en de eigenaren.

De beide overeenkomsten zijn niet precies aan elkaar gelijk. Op dit moment vindt er alleen een discussie plaats over de aansprakelijkheid tussen de Gemeente en de aannemer. De Gemeente is van oordeel, dat de aannemer verantwoordelijk is voor de uitvoering van de fundering. Anders dan uit de berichtgeving in de pers zou kunnen blijken, speelt daarbij de toezichthoudende taak van de Gemeente niet direct een rol. Ook zonder toezicht op de uitvoering is een aannemer verplicht zijn werk naar behoren te verrichten. Als er tekortkomingen geweest zijn bij het toezicht houden, dan zou dat hoogstens tot een vermindering van de aansprakelijkheid van de aannemer kunnen leiden.

Omdat het voor het geschil met de aannemer van essentieel belang is om vast te stellen hoe het nu zit met de fundering, is via de Raad van Arbitrage een deskundige benoemd die dat gaat onderzoeken. Gemeente en aannemer gaan ervan uit, dat het rapport van de deskundige voldoende duidelijkheid zal opleveren om de kwestie tussen hen verder in der minne te regelen. Lukt dat niet, dan zal de Raad van Arbitrage uitkomst moeten bieden.

Tussen de Gemeente en de bewoners is er geen geschil, al in een eerdere fase heeft de Gemeente in beginsel aansprakelijkheid voor de schade aanvaard. Echter pas als de kwestie met de aannemer tot een oplossing is gebracht, kan de Gemeente definitief ook met de bewoners tot een oplossing van de problemen inclusief de schade komen.