Gemeente Vlieland

reguliere bouwvergunning

·Badhotel Bruin voor het veranderen van het hotelbedrijf (Dorpsstraat 86-88-90 en 92) ingekomen 29 juli 2005

·mevr. I.Komdeur, Nieuwestraat 23 voor het verwijderen van een muur tussen keuken en woonkamer (ingekomen 1 augustus 2005)
·de heer F.N.Wolfswinkel voor het vergroten van de woning en het verplaatsen en nieuw bouwen van de berging op het perceel Dennenlaan 5 (ingekomen 2 augustus 2005)

Nadere informatie kunt u verkrijgen op het gemeentehuis bij: Ruimtelijke Ordening: mevrouw B. Verheij
Bouw- en woningtoezicht: mevrouw J. van der Wal telefoon: 0562-45 27 19.

NIET SPRINGEN EN DUIKEN VAN DE BRUGGEN BIJ DE VEERDAM Zowel de aanleginrichting van de veerboot als de nieuwe voetgangersbrug voor de MS Vlieland (beiden eigendom van Rijkswaterstaat) worden, door met name de jeugd, de laatste tijd regelmatig gebruikt om vanaf te springen en/of te duiken. Hoewel dit wellicht spectaculair lijkt en voor de betrokkenen zelf misschien ook wel is acht de gemeente het van belang er op te wijzen dat dit soort activiteiten, gelet op de hoogte van beide installaties, zeer gevaarlijk en onacceptabel is. In overleg met Rijkswaterstaat en de politie is besloten de komende periode op te treden tegen personen die vanaf de auto- en/of voetgangersbrug springen en duiken. Overigens wijzen wij erop dat het hier "eigen terrein" betreft dat gedurende de perioden dat er geen boot ligt niet toegankelijk is voor onbevoegden. De gemeente Vlieland, Rijkswaterstaat en de politie van Vlieland verzoekt een ieder dan ook met klem niet van genoemde installaties te springen en duiken. Dit mede gelet op uw eigen veiligheid.

burgerlijke stand Vlieland juli 2005
Gehuwd:
11 juli 2005:
dhr D. Brus en mw M. van Houten uit Arnhem
15 juli 2005:
dhr O.H. Kooistra en mw M.A. van der Schaaf uit Leeuwarden 21 juli 2005:
dhr H.G. Laanstra en mw A. de Vries uit Leeuwarden 21 juli 2005:
dhr J.W. van Rossum en mw W.M.C. Sweep uit Breda Overleden:
op 21 juli 2005:
de heer D. Sijtsma uit Vlieland w.v. L.M. Bergsma op 31 juli 2005:
mevrouw H.G. Van Dijk uit Groningen

zomeragenda
zaterdag 6 + zondag 7 augustus
Horizontoer
zondag 7 augustus

·halve marathon
dinsdag 9 augustus

·zomeravondshow mmv de fanfare
woensdag 10 augustus

·Braderie in de Dorpsstraat
woensdag 10 augustus

·concert in de Kerk
donderdag 11 augustus

·optreden zangvereniging de Harmonie in de kerk

burgerjaarverslag 2004
Tijdens de commissie vergadering van woensdag 6 juli jongstleden is het burgerjaarverslag Vlieland 2004 aan de leden van de gemeenteraad gepresenteerd.
Het burgerjaarverslag wordt niet huis-aan-huis verspreid. Voor belangstellenden zijn er op het gemeentehuis echter exemplaren beschikbaar. Vanaf maandag 25 juli kan het burgerjaarverslag op de gemeentesecretarie worden afgehaald. Toezenden kan ook. U dient hiertoe telefonisch of per e-mail een verzoek in te dienen op nummer 0562-452712 of .

WoonBedrijf
In verband met vakantie heeft het WoonBedrijf t/m 15 augustus a.s. geen spreekuur. Uiteraard zijn wij telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0514-588850. Voor onderhoudsklachten kunt u bellen met Woonservice 0800-8888444.

Burgemeester en wethouders van Vlieland maken bekend dat de volgende gemeentelijke huurwoning per
nader te bepalen datum (maar in ieder geval na 14 september 2005) voor verhuur wordt aangeboden:

De Drift 9

type woning: eindwoning
bouwjaar: 1987

Indeling:

begane grond: woonkamer 18,3 m2
keuken 5,6 m2
toilet
berging 7 m2

eerste verdieping:

slaapkamer 1 10,9 m2

slaapkamer 2 8,1m2
slaapkamer 3 12,0 m2
douche 3 m2

tuin:105 m2

huurprijs per maand: ca. 473,00
( nader definitief te bepalen)

Een ieder die belangstelling heeft voor (doorstroming naar) deze woning, en staat ingeschreven in de Centrale Registratie van Woningzoekenden, kan zich voor deze woning inschrijven door middel van een formulier dat verkrijgbaar is aan de balie van het gemeentehuis. Inschrijven voor deze woning kan tot uiterlijk maandag 15 augustus 2005 12.00 uur.

Inschrijvingen die na bovenvermeld tijdstip worden ingediend worden niet in behandeling genomen.

Na beëindiging van de inschrijftermijn wordt door de adviescommissie woningtoewijzing een advies opgesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Vlieland. Het college wijst de woning vervolgens toe. Degene aan wie de woning wordt toegewezen wordt hieromtrent telefonisch ingelicht. De overige mensen die zich hebben inschreven voor de woning en hem niet hebben toegewezen gekregen krijgen hierover zo spoedig mogelijk bericht.

Cranberries plukken
Om de kleinschalige cranberry-pluk voor eilanders en toeristen mogelijk te houden, is in een gezamenlijke actie van gemeente en Staatsbosbeheer gekozen voor onderstaande
maatregelen om bedrijfsmatige/commerciële pluk te voorkomen.
·een begin datum waarop pas met de pluk van cranberries mag worden begonnen.Deze datum is door Staatsbosbeheer voor dit jaar bepaald op 17 september 2005;Voor deze datum is het dus niet toegestaan cranberries te plukken!

·het plukken is alleen toegestaan tussen 's morgens 09.00 uur tot 's avonds 20.00 uur;

·het plukken mag alleen handmatig geschieden, het gebruik van hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde cranberry-kam, zijn niet toegestaan ;

Onderdeel van de maatregelen is onder andere ook het aanschrijven van de cranberry-verwerkende bedrijven op Terschelling, waarin wordt medegedeeld dat bedrijfsmatig/commercieel plukken van cranberries op Vlieland niet is toegestaan.
Op bovengenoemde maatregelen zal door een gezamenlijke actie van gemeente, Staatsbosbeheer en politie worden gecontroleerd. Na het cranberry-seizoen 2005 zal worden geëvalueerd of de genomen maatregelen het gewenste effect hebben gehad of dat verdere (beperkende) maatregelen nodig zijn.
Andere regelgeving (waaronder de verbodsbepaling ten aanzien van het rijden met auto's in het natuurgebied) worden door deze maatregelen niet opgeheven!
Voor inlichtingen en opmerkingen kunt u terecht bij: Staatsbosbeheer: de heer C.L. Joziasse
Gemeente : mevrouw B.Verheij

Persbericht Duinwijck

Commissievergadering over Duinwijck
Op woensdag 6 juli 2005 heeft een commissievergadering van de Gemeenteraad van Vlieland plaatsgevonden over de kwestie Duinwijck. Op verzoek van de Raad heeft mr M.J. Vis Azn, de advocaat van de Gemeente Vlieland, aan de Raad een toelichting gegeven op de stand van zaken met betrekking tot Duinwijck. Ook is tijdens de vergadering de woordvoerder van de bewoners, de heer Geertzen, de gelegenheid geboden het standpunt van de bewoners aan de Raad kenbaar te maken.

Over de commissievergadering is verslag gedaan door De Vliezier en, recentelijk, door Vliestroom.nl. Omdat deze berichtgeving niet op alle punten duidelijk is en tegenstrijdigheden lijkt te bevatten, heeft de Gemeente besloten een (korte) samenvatting van de stand van zaken te geven.

Stand van zaken, procedure Raad van Arbitrage

In 2003 is door het ingenieursbureau PRC een onderzoek gedaan naar de steeds voortdurende scheurvorming bij de woningen in Duinwijck. Overigens is de scheurvorming in sommige woningen ernstig en in andere minder ernstig. De conclusie van dat onderzoek was, dat de oorzaak van de scheurvorming ligt bij de fundering. Naar het oordeel van PRC vertoont de fundering ernstige gebreken en voldoet deze niet aan de daaraan te stellen eisen.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn voor de huizen veiligheidsmaatregelen getroffen, teneinde de toestand te stabiliseren. Door de aannemer is ook een adviesbureau ingeschakeld, dat een contra-expertise heeft uitgevoerd. De conclusie van dat bureau is dat er - kort gezegd - geen gevaar voor instorting is en dat er in feite niets aan de hand is.

De Gemeente heeft de aannemer voor de schade aansprakelijk gesteld. Tussen de Gemeente en de aannemer heeft naar aanleiding daarvan overleg plaatsgevonden. Omdat geen overeenstemming bereikt kon worden, is besloten via de Raad van Arbitrage voor de Bouw een deskundige in te schakelen, die bindend zal vaststellen wat de toestand van de funderingen is en of er herstel moet plaatsvinden.

Partijen hebben schriftelijk hun standpunten en onderzoeksgegevens van de adviesbureaus aan de deskundige gezonden. Op 19 september 2005 zal door de deskundige een onderzoek aan de huizen in Duinwijck plaatsvinden.

Wanneer zijn eindrapport gereed is, is nog niet bekend.

Stand van zaken, juridisch

De bewoners/eigenaren in Duinwijck hebben een advocaat ingeschakeld om hun belangen te behartigen. Dit betekent dat de contacten tussen de Gemeente en de bewoners via hun advocaten (moeten) lopen. Ondanks verzoeken daartoe aan de zijde van de Gemeente heeft er nog geen overleg tussen de advocaten plaatsgevonden.

De vraag wie in deze kwestie waarvoor aansprakelijk is, is gecompliceerd. Dat komt omdat er twee overeenkomsten zijn, een overeenkomst tussen de Gemeente en de aannemer voor de bouw van de huizen en een koop-aanneemovereenkomst tussen de Gemeente en de eigenaren.

De beide overeenkomsten zijn niet precies aan elkaar gelijk. Op dit moment vindt er alleen een discussie plaats over de aansprakelijkheid tussen de Gemeente en de aannemer. De Gemeente is van oordeel, dat de aannemer verantwoordelijk is voor de uitvoering van de fundering. Anders dan uit de berichtgeving in de pers zou kunnen blijken, speelt daarbij de toezichthoudende taak van de Gemeente niet direct een rol. Ook zonder toezicht op de uitvoering is een aannemer verplicht zijn werk naar behoren te verrichten. Als er tekortkomingen geweest zijn bij het toezicht houden, dan zou dat hoogstens tot een vermindering van de aansprakelijkheid van de aannemer kunnen leiden.

Omdat het voor het geschil met de aannemer van essentieel belang is om vast te stellen hoe het nu zit met de fundering, is via de Raad van Arbitrage een deskundige benoemd die dat gaat onderzoeken. Gemeente en aannemer gaan ervan uit, dat het rapport van de deskundige voldoende duidelijkheid zal opleveren om de kwestie tussen hen verder in der minne te regelen. Lukt dat niet, dan zal de Raad van Arbitrage uitkomst moeten bieden.

Tussen de Gemeente en de bewoners is er geen geschil, al in een eerdere fase heeft de Gemeente in beginsel aansprakelijkheid voor de schade aanvaard. Echter pas als de kwestie met de aannemer tot een oplossing is gebracht, kan de Gemeente definitief ook met de bewoners tot een oplossing van de problemen inclusief de schade komen.